Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De eigenschappen van een stof, zoals zijn bevochtigbaarheid en porositeit, beïnvloeden de dynamica van een druppel die op de stof landt. Een beter begrip van deze effecten kan forensisch wetenschappers helpen bij het vormen van een beter beeld van een plaats delict. In een artikel dat verscheen in Physics of Fluids ontwikkelen UvA-natuurkundige Thijs de Goede en zijn collega's van de UvA, ETH Zürich, Empa (Zwitserland) en de Universiteit van Sherbrooke (Canada) een natuurkundige benadering van bloeddruppelanalyse.
Plaats delict
Afbeelding: Brandon Anderson

Stel je een plaats delict na een misdaad voor: allerlei stoffen, bevlekt door bloeddruppels. Sommige vlekken zijn klein en hebben enkele draden bespat, andere zijn diep doorgedrongen in de stof. Hoe kunnen forensisch wetenenschappers de betekenis van de vormen van deze vlekken ontcijferen?

Om de oplossing van dit probleem te vinden onderzochten De Goede en zijn collegas zowel experimenteel als met berekeningen wat er gebeurt als een druppel in contact komt met een stof. Ze identificeerden een aantal belangrijke parameters die bepalen hoe en hoeveel de druppel zich zal uitspreiden: de snelheid van de druppel, de bevochtigbaarheid van de stof, en de grootte van de poriën erin.

Het team vergeleek de impact van druppels op drie polyester materialen met verschillende poriegrootte en draaddikte, en op een glad staaloppervlak en een staaloppervlak met een soortgelijk oppervlaktepatroon als een van de stoffen. Na hun numerieke simulaties met hun experimentele bevindingen gecontroleerd te hebben, onderzochten ze ook de impact van een druppel op een stof die bovenop een ander oppervlak geplaatst was, en op een stof die in de lucht hing.

“Dit onderzoek is specifiek gedaan om te proberen een belangrijke forensische vraag the beantwoorden: kun je - bijvoorbeeld op een kledingstuk - een bloedvlek die ontstaat door de impact van een bloeddruppel onderscheiden van de vlek die ontstaat door direct contact met een bebloed object?”, aldus auteur Daniel Bonn.

Aangezien dit onderzoek slechts één weefpatroon onderzocht, zullen vervolgstudies nodig zijn om de conclusies definitiever te maken.

“De vraag blijft hoe onze bevindingen gegeneraliseerd kunnen worden naar een willekeurige soort kleding of stof - er zijn ook vaak bloedvlekken op tapijten - en hoe dit in de praktijk door forensisch wetenschappers op een plaats delict gebruikt kan worden,” zegt Bonn.

Publicatie

Droplet impact of Newtonian fluids and blood on simple fabrics: effect of fabric pore size and underlying substrate, Thijs Christiaan de Goede, Ali Mazloomi Moqaddam, Karlijn Limpens, Stefan Kooij, Dominique Derome, Jan Carmeliet, Noushine Shahidzadeh en Daniel Bonn, Physics of Fluids 33, 033308 (2021).