Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de toekenningen voor de Vidi-beurzen van dit jaar bekendgemaakt. IoP-natuurkundigen waren erg succesvol bij hun aanvragen: alle drie de ingezonden voorstellen werden gehonoreerd. Flavia de Almeida Dias, Jorik van de Groep en Jordy de Vries ontvangen elk een subsidie van 800,000 euro waarmee ze hun eigen onderzoeksgroep kunnen oprichten.
Laureaten Vidi
Flavia de Almeida Dias (links), Jorik van de Groep (midden) and Jordy de Vries (rechts). Afbeelding links door Liesbeth Dingemans.

De Vidi-subsidie is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De subsidie stelt de onderzoekers in staat om in de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. NWO ontving dit jaar 402 aanvragen, waarvan er 78 werden gehonoreerd.

Op het spoor van nieuwe deeltjes

Flavia de Almeida Dias’ Vidi-voorstel richt zich op het ontdekken van nieuwe deeltjes. We weten nog steeds niet alles over de deeltjes en krachten die ons universum vormen. Experimenten bij de Large Hadron Collider kunnen antwoorden geven en nieuwe fysische principes onthullen. De onderzoekers in De Almeida Dias’ project zullen een innovatieve analyse ontwikkelen om te onderzoeken of er nog niet ontdekte deeltjes diep in de data verborgen zitten.

Licht sturen met één enkele laag atomen

Kan licht worden gestuurd met een enkele laag atomen? Lenzen en filters voor licht zijn zwaar, groot en hebben een functie die onveranderbaar is. Door gebruik te maken van quantummechanische effecten in halfgeleidermaterialen, willen Jorik van de Groep en zijn onderzoeksteam optische coatings maken die slechts één atoomlaag dik zijn en licht actief kunnen sturen.

Nieuwe spookdeeltjes met grote gevolgen

Wetenschappers hebben nog altijd veel vragen over de materie in ons universum. Het is onbekend wat donkere materie is, waar antideeltjes gebleven zijn, of hoe neutrino’s aan hun massa komen. In het onderzoeksproject van Jordy de Vries wordt bepaald of nieuwe neutrino’s deze mysteries kunnen oplossen en hoe hun bestaan experimenteel aangetoond kan worden.