Interdisciplinair vak over biotechnologie wint de Create a Course Challenge 2019

3 december 2018

Op donderdag 29 november vond de derde UvA Create a Course Challenge plaats. De juryprijs ging dit jaar naar ‘Biotechnologie, van medicijn naar Frankenstein’. De jury vond het “een prachtig en maatschappelijk zeer relevant vak met vernieuwende werkvormen.” Het vak zal in het eerste semester van 2019/20 worden aangeboden als interdisciplinair keuzevak bij het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS).

Create a Course winnaars 2018

Alle finalisten, de jury en de moderator. Rechts vooraan de vier winnaars van 2019.

In het vak willen Nils Boonstra (21), Ida van Koolwijk (22), Tijmen Kuyper (21) & Julie Maas (24) de biotechnologie begrijpelijk maken voor iedereen. Kunnen mensen daadwerkelijk tweehonderd jaar oud worden? Hoe lang duurt het nog voordat je zelf de sekse van je baby kan bepalen? En hoe kan biotechnologie bijdragen aan oplossingen voor het klimaatprobleem? Dit zijn elke vragen die de vier initiatiefnemers graag bediscussieerd en beantwoord zien binnen het vak. De interdisciplinariteit van het vak zit diep geborgd, niet ten minste omdat de vier studenten ieder uit een ander discipline afkomstig zijn. “We willen dat studenten na het volgen van dit vak in elk geval een basale kennis hebben van biotechnologie. Het is de bedoeling dat studenten hun eigen discipline aan een bepaald vraagstuk koppelen, bijvoorbeeld over kweekvlees. Een economiestudent zou dan kunnen kijken wat voor gevolgen kweekvlees heeft voor supermarkten, of iets dergelijks, waar een ander de ethische aspecten onderzoekt”, aldus de winnaars.

Juryoordeel

Roeland Voorbergen (voorzitter van de CSR), liet namens de driekoppige jury weten dat het vak voldeed aan alle beoordelingscriteria. Naast dat het onderwerp enorm actueel is werden de winnaars vooral geprezen om hun innovatieve werkvormen en de sociale relevantie van het vak. Zo worden studenten die mee doen aan het vak getoetst op het geven van een interactieve biotechworkshop aan bijvoorbeeld buurtbewoners of bedrijven. Door dit transdisciplinaire onderwijs en onderzoek wordt de maatschappij direct betrokken bij de wetenschap.

Jury create a course 2018

De jury (vlnr): Guda van Noort (Docent Communication Science), Roeland Voorbergen (voorzitter CSR), Lucy Wenting (directeur IIS).

De publiekprijs ging naar het vak ‘Artificial Intelligence Safety’ van Victor Zuanazzi (27). Alle finalisten worden gestimuleerd en geholpen om hun vak eventueel binnen hun eigen faculteit of opleiding te ontwikkelen als keuzevak.

Hoe nu verder?

De komende tijd gaan de onderwijsontwikkelaars van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) samen met de winaars om tafel zitten om het idee uit te werken tot een daadwerkelijk vak, dat in het eerste semester van het aankomende studiejaar wordt aangeboden als interdisciplinaire keuzevak.

Het IIS ontving in totaal 42 ideeën, waarvan er 26 uitgewerkt werden tot concrete ideeën. Hieruit werden de beste 10 geselecteerd. Studenten en medewerkers van de UvA konden vervolgens de top vijf bepalen door online te stemmen.

Gepubliceerd door  Instituut voor Interdisciplinaire Studies