Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies van de UvA bood in 2017 het keuzevak ‘The Next Big Thing’ aan. Prof. Rens Bod ontwikkelde deze reeks en nodigde toonaangevende onderzoekers uit te kijken naar de grote vragen en dilemma's van hun wetenschapsdiscipline. Deze onderzoekers gaven vanuit inhoudelijke, ethische, maatschappelijke en historische perspectieven een blik op de toekomst. De reeks is nu uitgebracht als podcast en is daarmee voor iedereen gratis te beluisteren.

In de podcastafleveringen kijken negen prominente wetenschappers in de toekomst door zich te buigen over de vraag wat volgens hen de volgende grote stap is in hun discipline. Zo is onder meer te horen in de presentatie van Erik Verlinde dat informatie de drijvende kracht is achter nieuwe vondsten over de rol van ‘zwarte materie’ en legt Ewine van Dishoeck onder meer uit hoeveel kleiner het universum wordt met de komst van mega telescopen. Damiaan Denys vertelt over de ‘next big thing’ in de psychiatrie, diepe hersen stimulatie (DBS) of luister naar José van Dijck haar verhaal over de opkomst van de platformsamenleving. Klik op onderstaande afleveringen om deze online te beluisteren (geen Itunes nodig) of zoek de podcast in je app via ‘next big thing uva’.

Afleveringen

De afgelopen jaren is de populariteit aan podcasts enorm toegenomen. Iedereen beschikt inmiddels over een smartphone en luistert via podcast apps on demand naar uitzendingen van over de hele wereld . Het opstarten van deze academische podcast serie is een mooie kans voor de UvA om haar enorme hoeveelheid aan kennis te delen met een breed intern en extern publiek.