Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Toekomst van de Stad Masterclass

De wereld verstedelijkt in hoog tempo. Sinds 2014 woont de meerderheid van de wereldbevolking in steden. Voor 2050 verwacht men dat tweederde van alle wereldburgers in de stad woont. En binnen die onstuimige ontwikkeling groeien megasteden, steden met meer dan 10 miljoen inwoners, het hardst.

Vraag de brochure aan

Direct aanmelden

Die groei is vol uitdagingen; kunnen de steden die toevloed van mensen aan, hoe gaat de stedelijke economie er mee om, is er een woning voor iedereen, is de stad gas-loos? Zeker is dat de stad van 2050 in weinig zal lijken op die van 1950, ook in Nederland niet. 

In deze masterclass denken we na en discussiëren over oplossingsrichtingen voor diverse uitdagingen. Hoe ontwikkelen steden zich, welke sociaal economische ontwikkelingen zijn er en welke dynamiek is er? Kan de stad de uitdagingen aan zoals het omgaan met superdiversiteit, de verduurzamingsopgave, de woningbouwopgave, transport etc. We denken na en bieden input voor beleidsvorming over stedelijke, regionale en economische vraagstukken.

Tijdens deze masterclass gaan we in op de volgende vragen en onderwerpen:

 • Wat maakt een stad een stad en wat is stedelijkheid?
 • Hoe ontwikkelen steden zich, groeien ze allemaal?
 • Bouwen we in of buiten de stad?
 • Wie wonen er nu in de steden en wie kunnen er straks nog wonen?
 • Wat voor werk is er nu in de steden en wat voor werk in de toekomst?
 • Is de stad voor de yup en expat of kan Jan Modaal er ook nog terecht?
 • Is de stad nog de “emancipatiemotor”?
 • Hoe “smart” wordt de stad?
 • Mogen auto’s straks nog in de stad?
 • Hoe krijgen we de stad duurzaam?
 • Blijft de stad bestuurbaar? Hoe houden we “de boel bij elkaar”?
 • Welke dynamiek kennen stedelijke netwerken?
 • Wat gaat dat betekenen voor stedelingen/niet stedelingen?
 • Oplossingsrichtingen voor de knelpunten met woningmarkt, mobiliteit, duurzaamheid, klimaat, onder controle krijgen van de stedelijke arbeidsmarkt/evenwichtigheid.
 • Nadenken over / input voor beleidsvorming over stedelijke vraagstukken/regionaal economische vraagstukken (stad voor iedereen - of ga er buiten wonen en regel goed vervoer; woningmarkt voor de middenklasse, et cetera).

Het programma van de Masterclass De Toekomst van de Stad bestaat uit zes bijeenkomsten (modules).

De bijeenkomsten verschillen van opzet. Het gaat om zowel colleges, debatten, interactieve bijeenkomsten, film als om bijeenkomsten op locatie. Er is veel ruimte voor actualiteit, discussie en eigen inbreng. 

 • Module 1 - Stad en Stedelijkheid
  met prof. dr. Gert-Jan Hospers
 • Module 2 - De Verdeelde Stad
  met dr. Cody Hochstenbach (UvA) en dr. Jos Gadet (Hoofdplanoloog gemeente Amsterdam)
 • Module 3 - De Werkende Stad
  met Economisch geograaf prof. dr. Pieter Tordoir en Publiciste drs Floor Milikowski ("Van wie is de stad")
 • Module 4 - De Duurzame Stad
  Duurzaamheidsspecialist dr. Bas van de Griendt verzorgt een interactieve module over de duurzaamheidsopgave waar steden voor staan. Bas is onder meer betrokken bij het duurzaam maken van de nieuwe Utrechtse wijk Merwedekanaalzone en de gemeente Nieuwegein.
 • Module 5 - De Bestuurbare Stad
  Drs. Josse de Voogd electoraal geograaf van de Tilburg Universiteit kleurt de politieke landschappen in de steden in. Daarna discussiëren we met dr. Marijke van Schendelen, planologe en oud-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Noord, hoe in dit versnipperde landschap de boel bij elkaar gehouden kan worden.
 • Module 6 - De Nieuw Stad
  Bezoek aan een nieuw stuk stad van de toekomst.

Voor wie?

Dit programma is voor ambtenaren van ministeries, provincies & gemeenten, professionals op het gebied van ruimtelijk beleid, bestuurders, volksvertegenwoordigers, ruimtelijk strategen, gebiedsontwikkelaars, stedelijke planners, planologen, onderzoekers, adviseurs, leraren, bestuurskundigen en beleidsmedewerkers die behoefte hebben aan verdieping.

 

Piet Renooy

De Masterclass De Toekomst van de Stad is onder leiding van dr. Piet Renooy. Verschillende UvA docenten verzorgen een bijdrage in het programma o.a. prof. dr. Pieter Tordoir en dr. Cody Hochstenbach en diverse gastsprekers, te weten prof. dr. Gert-Jan Hospers, dr. Bas van de Griendt, Floor Milikowski (MA), drs. Josse de Voogd, dr. Jos Gadet, drs. Floor Milikowski en dr. Marijke van Schendelen.

Praktische informatie

Data

Dinsdag 7 april 9.00-13.00 uur
Dinsdag 21 april 9.00-13.00 uur
Dinsdag 12 mei 9.00-13.00 uur
Dinsdag 26 mei 9.00-13.00 uur
Dinsdag 9 juni 9.00-13.00 uur
Dinsdag 23 juni 9.00-13.00 uur 

Kosten


€ 2.495 (inclusief catering en diverse digitale studiematerialen). Alumni van UvA AAGS en leden van de AUV krijgen 10% korting. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw.

Aantal Gezien het interactieve en intensieve karakter van deze masterclass is er maximaal plaats voor 25 deelnemers.
Locatie Amsterdam

 


Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname vanuit de Universiteit van Amsterdam.

Heb je vragen over dit programma? Neem gerust contact op met Maartje Luinenburg. Of download de brochure voor het uitgebreide programma.


E: m.l.luinenburg@uva.nl, M: 06 41508690.

Vraag de brochure aan

Direct aanmelden

UvA Academy 

De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder

 

 • Misschien ook interessant?
  olifantenpaadje

  Omgevingspsychologie

  Omgevingspsychologie verdiept zich in de vraag hoe de gebouwde omgeving ons gedrag, waarneming en beleving beïnvloedt. Omgevingspsychologie gaat over de interactie tussen mens en omgeving. 

  Meer over dit programma

  Toekomst van Organisaties en Organiseren

  In deze Masterclass helpen we deelnemers hun kennis en competenties op het gebied van strategievorming, planning en organisatiekracht verder te professionaliseren.

  Meer over dit programma

Toekomst van de Stad Masterclass
Vorm Deeltijd, kortlopend, incompany
Studielast EC, 7 dagen
Start April