Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Toekomst van de Stad Masterclass

Voor 2050 verwacht men dat tweederde van alle wereldburgers in de stad woont. In deze masterclass denken we na en discussiëren over oplossingsrichtingen voor diverse uitdagingen.

Vraag de brochure aan

Direct aanmelden

De maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van COVID-19 / coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan, hebben invloed op al onze werkzaamheden en activiteiten. De UvA is tot 6 april gesloten. Aangezien dit programma op 9 april start, hopen we tegen die tijd weer open te zijn. Mocht dat toch niet het geval zijn dan zullen we deze masterclass uitstellen. Als je vragen hebt over dit bericht of over de masterclass, mail ons gerust op academy@uva.nl

Farida Polsbroek
Een must voor iedereen, die zich bezighoudt met de ontwikkelingen van en vooral binnen steden! Farida Polsbroek, Senior Beleidsmedewerker bij Ministerie van Binnenlandse Zaken


Hoe ontwikkelen steden zich, welke sociaal economische ontwikkelingen zijn er en welke dynamiek is er? Kan de stad de uitdagingen aan zoals het omgaan met superdiversiteit, de verduurzamingsopgave, de woningbouwopgave, transport etc. We denken na en bieden input voor beleidsvorming over stedelijke, regionale en economische vraagstukken.

Tijdens deze masterclass gaan we in op de volgende vragen en onderwerpen:

 • Wat maakt een stad een stad en wat is stedelijkheid?
 • Hoe ontwikkelen steden zich, groeien ze allemaal?
 • Bouwen we in of buiten de stad?
 • Wie wonen er nu in de steden en wie kunnen er straks nog wonen?
 • Wat voor werk is er nu in de steden en wat voor werk in de toekomst?
 • Is de stad voor de yup en expat of kan Jan Modaal er ook nog terecht?
 • Is de stad nog de “emancipatiemotor”?
 • Hoe “smart” wordt de stad?
 • Mogen auto’s straks nog in de stad?
 • Hoe krijgen we de stad duurzaam?
 • Blijft de stad bestuurbaar? Hoe houden we “de boel bij elkaar”?
 • Welke dynamiek kennen stedelijke netwerken?
 • Wat gaat dat betekenen voor stedelingen/niet stedelingen?
 • Oplossingsrichtingen voor de knelpunten met woningmarkt, mobiliteit, duurzaamheid, klimaat, onder controle krijgen van de stedelijke arbeidsmarkt/evenwichtigheid.
 • Nadenken over / input voor beleidsvorming over stedelijke vraagstukken/regionaal economische vraagstukken (stad voor iedereen - of ga er buiten wonen en regel goed vervoer; woningmarkt voor de middenklasse, et cetera).
 • Misschien ook interessant?

  Toekomst van Organisaties en Organiseren

  In deze Masterclass helpen we deelnemers hun kennis en competenties op het gebied van strategievorming, planning en organisatiekracht verder te professionaliseren.

  Meer over dit programma

  The Future of Strategy

  Dit is een programma over toekomstdenken, over voorspellen, voorzien en zelfs verzinnen. Over het omgaan met onzekerheid, mixed realities en bijkomende chaos en complexiteit, waarin je je afvraagt op wie en wat je nog kunt vertrouwen. 

  Meer over dit programma

  olifantenpaadje

  Omgevingspsychologie

  Omgevingspsychologie verdiept zich in de vraag hoe de gebouwde omgeving ons gedrag, waarneming en beleving beïnvloedt. Omgevingspsychologie gaat over de interactie tussen mens en omgeving. 

  Meer over dit programma

Het programma van de Masterclass De Toekomst van de Stad bestaat uit zes bijeenkomsten (modules).

De bijeenkomsten verschillen van opzet. Het gaat om zowel colleges, debatten, interactieve bijeenkomsten, film als om bijeenkomsten op locatie. Er is veel ruimte voor actualiteit, discussie en eigen inbreng. 

Module 1 - Stad en Stedelijkheid
met prof. dr. Gert-Jan Hospers

Module 2 - De Verdeelde Stad
met dr. Cody Hochstenbach (UvA) en dr. Jos Gadet (Hoofdplanoloog gemeente Amsterdam)

Module 3 - De Werkende Stad
met Economisch geograaf prof. dr. Pieter Tordoir en Publiciste drs Floor Milikowski ("Van wie is de stad")

Module 4 - De Duurzame Stad
Duurzaamheidsspecialist dr. Bas van de Griendt verzorgt een interactieve module over de duurzaamheidsopgave waar steden voor staan. Bas is onder meer betrokken bij het duurzaam maken van de nieuwe Utrechtse wijk Merwedekanaalzone en de gemeente Nieuwegein.

Module 5 - De Bestuurbare Stad
Drs. Josse de Voogd electoraal geograaf van de Tilburg Universiteit kleurt de politieke landschappen in de steden in. Daarna discussiëren we met dr. Marijke van Schendelen, planologe en oud-voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Noord, hoe in dit versnipperde landschap de boel bij elkaar gehouden kan worden.

Module 6 - De Nieuw Stad
Bezoek aan een nieuw stuk stad van de toekomst.

Een masterclass stad begrijpen! Jurriaan van den Eijkhof, Strategisch Adviseur Ruimte & Economie bij ORAM

Voor wie?

Dit programma is voor ambtenaren van ministeries, provincies & gemeenten, professionals op het gebied van ruimtelijk beleid, bestuurders, volksvertegenwoordigers, ruimtelijk strategen, gebiedsontwikkelaars, stedelijke planners, planologen, onderzoekers, adviseurs, leraren, bestuurskundigen en beleidsmedewerkers die behoefte hebben aan verdieping.

 

Piet Renooy

De Masterclass De Toekomst van de Stad is onder leiding van dr. Piet Renooy. Verschillende UvA docenten verzorgen een bijdrage in het programma o.a. prof. dr. Pieter Tordoir en dr. Cody Hochstenbach en diverse gastsprekers, te weten prof. dr. Gert-Jan Hospers, dr. Bas van de Griendt, Floor Milikowski (MA), drs. Josse de Voogd, dr. Jos Gadet, drs. Floor Milikowski en dr. Marijke van Schendelen.

Praktische informatie

Data & tijd
7 april, 21 april, 12 mei, 26 mei, 9 juni en 23 juni
9.00-13.00 uur 

Kosten
€ 2.495 (inclusief catering en diverse digitale studiematerialen). Alumni van UvA AAGS en leden van de AUV krijgen 10% korting. Het cursusgeld is vrijgesteld van btw.

Aantal deelnemers
Gezien het interactieve en intensieve karakter van deze masterclass is er maximaal plaats voor 25 deelnemers.

Locatie
Amsterdam

Certificaat
Deelnemers ontvangen een certificaat van deelname vanuit de Universiteit van Amsterdam.

Vragen?
Heb je vragen over dit programma? Neem gerust contact op met Maartje Luinenburg. Of download de brochure voor het uitgebreide programma.

E: m.l.luinenburg@uva.nl, M: 06 41508690.

Vraag de brochure aan

Direct aanmelden

UvA Academy 

De UvA Academy biedt opleidingen voor professionals. We maken wetenschappelijk onderzoek toegankelijk. De opgedane kennis is toepasbaar in je dagelijkse praktijk. Meer weten over ons en ons aanbod? Lees verder

 

Toekomst van de Stad Masterclass
Studielast EC,