Onder begeleiding van dr. Caroline van Dullemen komen de volgende onderwerpen aan bod:
-
Vergrijzing: wereldwijde kansen en uitdagingen
Tanja Ahlin, Anthropologist | Science and Tech Studies | Lecturer bij UvA
Overzicht van de wereldwijde en regionale demografische trends en de zich ontwikkelende sociale zekerheid
Hoe ziet de wereld eruit in 2050 als het aandeel van de mensen boven de 60 bijna verdubbeld is (van 12% tot 22%?). Dan zal naar schatting 80% van de mensen van 60+ in Azië, Latijns-Amerika of Afrika wonen. In Europa maken ouderen dan inmiddels waarschijnlijk een derde van de bevolking uit. Hoe gaan overheden en huishoudens om met oudedagsarmoede en hoe ontwikkelt deze zich, in Nederland en andere delen van de wereld? Wat is de invloed van financiële zelfredzaamheid van ouderen op families en economie? -
Grijze druk, vitaliteitsmanagement, senior ondernemerschap
Tinka Van Vuuren, Professor in Strategic Human Resources Management: Vitality Management
Tot aan 2040 ontwikkelt zich een hogere zogenoemde ‘’grijze druk’’: de verhouding tussen het aantal AOW’ers en het aantal potentieel werkenden tussen de 20 en 65 jaar. Steeds vaker wordt vitaliteitsmanagement als oplossingsrichting genoemd.
In Nederland is sinds 2013 de zogenoemde vitaliteitregeling van kracht. Hiermee wil de regering ondernemerschap stimuleren en de uitoefening van zorgtaken mogelijk maken. Ook zou de arbeidsparticipatie van ouderen moeten groeien en dus de duurzame inzetbaarheid van mensen. Lukt dat? En lukt dat in andere landen? Er zijn duidelijke verschillen tussen de West-Europese en Scandinavische landen en de Angelsaksische landen.
-
Smart Health: wat technologie kan gaan betekenen
Ellen Graham, Secretariat Coordinator for the Global Alliance for the Rights of Older People
Annemiek Linn, Assistant Professor Health Communication bij UvA / ASCoRDe nu in ontwikkeling zijnde nieuwe technologieën zoals artificial intelligence, machine learning, digitale biomarkers en smart devices gaan onze toekomst veranderen. Naar schatting 4 miljoen volwassenen maken vandaag de dag gebruik van wearables of smartwatches. Steeds meer mensen doen aan selftracking. Ze houden bij hoeveel ze bewegen, hoeveel calorieën ze innemen, hoelang ze slapen en wat hun hartslag is.
Of, om nog een stap verder te denken, wat als we straks meerdere sensoren tegelijkertijd dragen, voor diverse doeleinden? Misschien een onzichtbare pleister onder de voet, die onmerkbaar je belangrijkste data doorstuurt naar een specialist of speciale monitor service? Immers, hoe eerder potentiële kwalen in beeld komen, hoe groter de kans op genezing. Wat betekent dit voor een andere kijk op onze latere levensfase?-
- We onderzoeken een breed scala aan nieuwe technologische ontwikkelingen, in beginsel op het gebied van gezondheid en welzijn.
- Wat zijn de sociale en ethische implicaties van deze (toekomstige) Big Data verzamelingen?
- Als deze vorm van technologisch gestuurde gezondheid laagdrempelig en betaalbaar wordt, zullen de meeste mensen het gaan gebruiken? Of worden nieuwe ongelijkheden gecreëerd?
- Wat is het perspectief van de ouderen van vandaag op de technologie van morgen? Hoe blijven zij volwaardig participeren?
- Hoe gaan grote verzekeraars en pensioenfondsen om met deze nieuw ontwikkelingen?
-
Praktische informatie
Data & tijd
21 januari, 28 januari en 4 februari van 9.30 – 11.00 uur
Kosten
€ 350 (vrijgesteld van btw)