Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Zomerprogramma Talen en cultuur

Een deelnemer vertelt...

Zomerschool Talen en cultuur

'Als je nog twijfelt over een taalopleiding, dan is een week Zomerschool handig om te kijken of deze taal echt iets voor je is.'

Patrick Dering
Patrick Dering

Hoe wist je van deze Zomerschool?

Ik kreeg een e-mail van de UvA nadat ik mij had ingeschreven voor Europese studies. Het leek mij erg handig om mee te doen met de Zomerschool als voorbereiding op de universiteit. Bij Europese studies is het volgen van een tweede taal  een verplicht onderdeel. Ik heb voor Zweeds gekozen omdat Noord-Europa mij erg aantrekt. 

Hoeveel studenten kozen voor Zweeds? En hoe pakte de docent het aan?

Ik zat bij een van de grotere groepen; ik had niet verwacht dat Zweeds zo populair was! We zaten met vijftien scholieren, dat was erg gezellig en de docent was ook blij verrast dat we met zo velen waren.

We begonnen met de basics: "Hallo, ik ben…" en veel uitspraakoefeningen, want bij Zweeds ligt de nuance sterk bij de uitspraak. Verder is het Zweeds vrij simpel qua grammatica en lijkt het erg op het Nederlands. We hebben ons gefocust op hoe je een zin of woord correct uitspreekt, want net dat ene verschil in uitspraak kan een totaal ander woord opleveren. In vijf dagen hebben we een goed begin gemaakt met de grammatica en het opbouwen van zinnen en kregen we een goed beeld van hoe een taal in elkaar zit. Met simpele zinnetjes kan ik me nu verstaanbaar maken in Zweden.

Hoe zag de rest van de week eruit?

We hadden elke dag een algemeen college, waarmee de dag begon, dan een keuzevak en een college over de taal die je had gekozen en ten slotte een afsluitend gezamenlijk college. Voor de keuzevakken kon je per dag kiezen naar welk vak je wilde gaan en zo kon je zelf een balans vinden tussen een meer cultuurkundig of een taalkundig college.
In het begin verraste het mij dat de overige colleges niet altijd iets met Zweeds of Zweden te maken hadden en dat je deze met alle deelnemers van de zomerschool volgde, maar de hoorcolleges gingen over leuke en interessante onderwerpen en wezen je ook op andere opleidingen aan de universiteit. Zo hadden we bijvoorbeeld een taalkundig college dat voor deelnemers van elke taal toepasbaar was. Het ging over de evaluatie van talen en taalfamilies en hoe talen zich ontwikkelen.

Hoe ging het met jou en de andere deelnemers?

De mensen van je eigen taal leer je het eerste kennen, maar via via kom je weer in contact met andere deelnemers en krijg je echt een leuke groep. Je luncht samen, volgt met alle deelnemers de algemene en sluitingscolleges, en er was een borrel en een museumbezoek georganiseerd. Kortom, aan het einde van de week heb je veel mensen leren kennen.

Zou je de Zomerschool aanraden?

Ja, ik vond het een hele leerzame week en als je nog twijfelt over een opleiding, dan is zo’n week heel handig om te kijken of het studeren van een taal iets voor je is. De helft van de deelnemers waren aankomende studenten die al een studie hadden gekozen en op deze manier wilden kennismaken met de taal, en de andere helft waren scholieren die het leuk vonden om alvast een kijkje te nemen op de Universiteit van Amsterdam.