Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Zomerprogramma Talen en cultuur

De talen van de Zomerschool

Tijdens de UvA Zomerschool Talen en cultuur kun je kiezen voor bijvoorbeeld Arabisch, Italiaans, Russisch, Spaans of Zweeds. Je hebt geen speciale voorkennis nodig. Lees hier meer over de talen van de Zomerschool.

 • Arabisch

  Docent Mina Wesselink

  Arabisch is een rijke taal en een bron van warme begroetingen en humoristische uitdrukkingen. Door het leren van deze taal maak je kennis met de bijzondere Arabische cultuur. Er zijn wereldwijd 25 landen waar Arabisch de officiële taal is. Arabisch staat in de top-5 van meest gesproken talen ter wereld; het heeft vele dialecten en zelfs onder de dialecten zijn er verschillende varianten. Tijdens de taalverwervingscolleges leer je het Arabische alfabet, elkaar begroeten, jezelf introduceren, een kort gesprekje voeren, eten en drinken bestellen en tellen van één tot tien.

  Mina Wesselink studeerde Arabische taal en cultuur, woonde jaren in het Midden-Oosten en werkt nu als docente Egyptisch-Arabisch bij het Taalhuis Amsterdam. Ze is verslingerd aan het Egyptische Arabisch, een dialect waarin volgens haar “liefde en humor centraal staan”.

 • Italiaans

  Docent Alma van der Berg

  In vijf dagen leer je de basis van de grammatica en de uitspraak van het Italiaans. Met behulp van luisterfragmenten oefen je jezelf voor te stellen, een klein interview te houden, iets te bestellen in een Italiaans restaurant, de weg te vragen, tellen, klokkijken en nog veel meer. Daarnaast leer je over de Italiaanse cultuur: koken, eetgewoonten en muziek. In de cursus zullen we naar een instructieve kookvideo kijken. Je leert het Italiaans ook door te luisteren naar muziek: van de canzone tot een operafragment van Rossini.

  Alma van der Berg studeerde af aan het Conservatorium in Groningen en behaalde vervolgens een masterdiploma Italiaanse literatuur aan de UvA, een ideale combinatie voor deze zomercursus Italiaans.

 • Russisch

  Docent Natalia Iancheeva

  Rusland is het grootste land en ook een van de machtigste landen ter wereld. Het is een spannend land, dat vaak in de media ter sprake komt. Rusland heeft een lange en rijke geschiedenis, waarin Nederland zo nu en dan ook een rol speelde. Wist je dat het Russisch veel woorden uit het Nederlands heeft overgenomen? Die ken je dus al! In de taalcolleges van de zomerschool krijg je een introductie in de taal en cultuur en de vele tradities van Rusland. Je leert het Russisch alfabet, basisbegrippen grammatica en communicatie bijvoorbeeld: je voor te stellen voorstellen of de weg te vragen. In het cultureel gedeelte van de colleges leer je over Russische tradities en feestdagen.

  Natalia Iancheeva is afkomstig uit Moldavië. Zij behaalde een masterdiploma Russische taal en cultuur aan de UvA en voltooide ook de UvA-Lerarenopleiding Russisch. Natalia is een zeer ervaren docent Russsisch.

 • Spaans

  Docent Pilar Anguita

  De Spaanstalige wereld omvat zowel Spanje als het grootste deel van Latijns-Amerika. Spaans is een van de meest gesproken talen ter wereld. In de taalcolleges Spaans leer je over deze prachtige taal en de fascinerende cultuur van de Spaanstalige wereld. De nadruk ligt op de communicatie: je leert bijvoorbeeld een kennismakingsgesprekje voeren, boodschappen doen, iets bestellen in een Spaans restaurant. Ook leer je over de Spaanse en Latijns-Amerikaanse keuken, eetgewoonten en  Spaanstalige muziek.

  Pilar Anguita laat je met veel enthousiasme kennismaken met haar moedertaal Spaans en de Spaanstalige cultuur. Ze geeft ook Spaanse les op het Berlage Lyceum in Amsterdam.

 • Zweeds

  Docent Isa Beukema

  Zweden wordt vaak geassocieerd met Pippi Langkous, IKEA, ABBA en de Vikingen. De laatste jaren stijgt de belangstelling voor Zweden door series als The Bridge en Wallander. Als je een van deze series gezien hebt of in Zweden bent geweest, is het je vast opgevallen wat een prachtige taal het Zweeds is. In deze zomercursus leer je in vijf dagen de basis van het Zweeds. Je leert over de grammatica, uitspraak en cultuur met de nadruk op communicatie. Verschillende thema’s komen aan bod, zoals eten en drinken, hobby’s en getallen. Aan het einde van de week kun je jezelf voorstellen in het Zweeds, iemand begroeten, vragen hoe het gaat en iets bestellen in een restaurant!

  Isa Beukema is taalwetenschapper met als specialisatie tweedetaalverwerving en -onderwijs met een grote liefde voor Zweden en de Zweedse taal. Bij de opleiding Scandinavistiek aan de UvA heeft zij onder meer onderwijs in de uitspraak van het Zweeds verzorgd.

Naar de homepagina