Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
STW heeft een project toegekend aan HIMS onderzoekers Jan van Maarseveen, Peter Timmerman en Henk Hiemstra. De toekenning van het project “Multicyclic CLIPS-peptides: Next Generation Therapeutic Peptide Drugs” heeft een waarde van € 484.946 en omvat twee aio’s en nieuwe HPLC apparatuur.
Multicyclic CLIPS-peptides

Er is een snel groeiende interesse in conformationeel vastgelegde peptiden, die specifieke bindingen tussen eiwitten kunnen blokkeren of kunnen dienen als enzymremmers. Multicyclische peptiden lijken bij uitstek geschikt deze rol te vervullen.

Nieuwe moleculaire 'mallen'

Het beoogde onderzoek heeft als doel een eenvoudige en robuuste synthese methode van peptide-multicycli (3 tot 5 ringen!) te ontwikkelen. Hiertoe zullen nieuwe “moleculaire mallen” ontwikkeld worden met een zodanig ontwerp dat deze na reactie met een lineair peptide slechts een multicyclisch peptide zullen geven, in plaats van mengels zoals we die vinden binnen ons huidige onderzoek.

Typische moleculaire mallen bevatten twee soorten reactieve groepen die elkaar niet beïnvloeden en die dus kunnen reageren met de overeenkomstig reactieve groepen in het peptide. 

Multicyclic CLIPS-peptides
De lineaire peptiden cycliseren rond de moleculaire mallen door middel van twee verschillende reacties. De eerste reactie (CLIPS: PhCH2Br & peptide-CH2SH) verbindt het peptide op twee posities aan de mal, terwijl de tweede reactie (bijv. als OXIM: RCH=O + RO-NH2) de overige twee connecties maakt. Het resultaat is een multicyclisch peptide.

Peptide bibliotheken

Nadat de methodologie ontwikkeld is, zal in nauwe samenwerking met Pepscan (Lelystad), middels geautomatiseerde synthese bibliotheken van multicyclische peptiden bereid worden. Deze zullen vervolgens gescreend worden op binding aan zowel model alsmede therapeutisch relevante eiwitten. Het ultieme doel is het vinden van zeer specifieke multicyclische peptiden voor eiwit-eiwit bindings remming of als enzymremmer.