Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

SusPhos, een startup van de Universiteit van Amsterdam, heeft een converteerbare lening van €300.000 ontvangen van het Innovatiefonds Noord-Holland. Deze lening stelt SusPhos in staat om een gepatenteerde technologie naar de markt te brengen waarmee fosfaat met hoge zuiverheid kan worden opgewaardeerd uit afvalstromen. SusPhos wordt geleid door dr. Marissa de Boer, die promoveerde bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (HIMS) van de UvA.

SusPhos logo

Met gepatenteerde technologie, ontwikkeld bij HIMS, gaat SusPhos fosfaat terugwinnen uit lokale afvalstromen om er fosfaathoudende producten van hoge kwaliteit mee te maken, die kunnen concurreren met bestaande producten. Marissa de Boer, de CEO van SusPhos: "In combinatie met steun van andere financiers stelt deze lening ons in staat om de volgende stap te zetten om de technologie naar de markt te brengen: het bouwen van de pilot plant."

Het SusPhos proces is geschikt voor de verwerking van allerlei afvalstromen, zoals uit de agrarische sector, de voedingsindustrie en gemeentelijk afvalwater. Het realiseert volledige upcycling van fosfaatafval in een afvalvrij proces. "Onze focus is op het hergebruik van alle elementen", zegt De Boer, "zodat er niets van waarde in het proces verloren gaat." De eerste producten van SusPhos zijn vlamvertragers en speciale kunstmeststoffen, maar De Boer werkt aan een breed scala van andere fosfaatrijke producten van hoge kwaliteit.

Schaarse grondstof

Steven Beijer
SusPhos onderzoeker Steven Beijer MSc. Foto: Rogier Chang / UvA.

SusPhos is opgericht om bij te dragen aan een circulaire economie in fosfaat, en om tot een duurzaam gebruik van deze schaarse grondstof te komen. Fosfor is essentieel voor leven op aarde, en wordt vooral in kunstmest toegepast. Zonder de toevoeging van fosfaatkunstmest zou nog maar de helft van het huidige voedsel geproduceerd kunnen worden. Daarnaast worden fosfaten gebruikt in vlamvertragers en allerlei andere producten.

Vanwege het fosfaat afvalprobleem en de huidige weinig duurzame mijnbouw rond fosfaat, is terugwinning uit afvalstromen essentieel om de toekomstige beschikbaarheid van het kostbare element te waarborgen. Wouter Keij, directeur Innovatiefonds Noord-Holland: “Het terugwinnen en zuiveren van fosfaten is van groot belang en wij zijn verheugd dat SusPhos verschillende partijen heeft weten te verbinden aan hun project. SusPhos levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het verwaarden van wetenschappelijke kennis: valorisatie.”

Over het Innovatiefonds Noord-Holland
Het Innovatiefonds Noord-Holland is een initiatief van de Provincie Noord-Holland, de Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam, Amsterdam UMC en Sanquin, met steun door de Europese Unie via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Het Fonds ondersteunt ondernemers in de Provincie Noord-Holland met financiering van innovatie in de fase van Proof-of-Concept. Het Fonds verstrekt converteerbare leningen. De looptijd van het eerste fondsdeel is 2018-2023.

Meer informatie

Website Innovatiefonds Noord-Holland
Website SusPhos