Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Onderzoekers van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaatrecycling volgens het SusPhos proces. In een project gefinancierd met een Gouden KIEM subsidie van NWO en ChemistryNL is het op labschaal gelukt om ook de hulpstof magnesium terug te winnen.

Het SusPhos proces werd vier jaar geleden ontwikkeld door ing. Bas de Jong, dr. Marissa de Boer en dr. Chris Slootweg. Het proces maakt het mogelijk om fosfaten uit afvalwater terug te winnen voor hoogwaardige toepassingen zoals vlamvertragers. In 2019 werd onder dezelfde naam een startup opgericht, die onder leiding van De Boer de stap maakt naar recycling op industriële schaal.

De fosfaatrecycling van SusPhos verloopt via struviet, een mineraal dat behalve fosfaat en ammonium ook magnesium vastlegt: de chemische formule is Mg(NH4)PO4. In eerste instantie lag de focus van SusPhos op fosfaat en ammonium. De recente resultaten van laboratoriumonderzoek geven aan dat het mogelijk moet zijn ook het toegevoegde magnesium te hergebruiken in functionele producten met marktpotentie. Als het ook op grotere schaal lukt om alle elementen uit struviet een hoogwaardige toepassing te geven, kan het proces 100% circulair worden. De UvA en SusPhos BV blijven ook na dit project samenwerken om andere eindproducten op het gebied van circulaire chemie te realiseren.

susphos logo

Links

Website SusPhos
Recent NWO nieuwsbericht 
Gouden KIEM 2019 voor SusPhos