Photographer: Anneke Dekker

dr. A.A.A. (Arno) Verhoeven


 • Faculty of Humanities
  Capaciteitsgroep Archeologie
 • Visiting address
  BG 1
  Turfdraagsterpad 9  
 • Postal address:
  Turfdraagsterpad  9
  1012 XT  Amsterdam
 • A.A.A.Verhoeven@uva.nl

Onderwijs

Een belangrijk deel van mijn werk bestaat uit het verzorgen van onderwijs. De onderwerpen betreffen altijd de archeologie van de middeleeuwen, met uitstapjes naar aangrenzende periodes zoals de laat-Romeinse tijd. In het Amsterdamse curriculum krijgen de studenten in het eerste jaar een overzicht van archeologische verschijnselen zoals nederzettingen, grafvelden, kastelen en kerken. In het tweede jaar wordt de kennis verdiept in een thematische module. Ook het onderwijs in archeologisch veldwerk kent een opbouw van een beginnerscursus in het eerste jaar en een vervolgcursus veldwerk in het tweede jaar. Die veldcursussen zijn altijd een hoogtepunt voor zowel docent als student. Tot mijn specialiteiten behoort het bestuderen van de middeleeuwse materiële cultuur, met name aardewerk. Studenten kunnen modules volgen op dat gebied in het materiaalpracticum en als individueel keuzevak. De masteropleiding is gebundeld met die van de Vrije Universiteit in ACASA. De archeologie van de middeleeuwen komst dar in diverse thematische modules aan bod.

veldcursus in Veldhoven

Curriculum vitae

 • 1958: geboren te Tilburg
 • 1976: eindexamen Atheneum A Tilburg (Pauluslyceum)
 • 1981: kandidaatsexamen Geschiedenis met als bijvakken Provinciaal Romeinse archeologie bij prof. dr J.E. Bogaers en sociologie (Katholieke Universiteit Nijmegen)
 • 1985: doctoraalexamen pre- en protohistorie met als bijvakken Mathematische prehistorie en Culturele Antropologie (Universiteit van Amsterdam)
 • 1985: archeoloog Gemeente Eindhoven
 • 1987-1988: vervangende dienst
 • 1988-1992: Assistent In Opleiding (AIO)
 • 1993: op wachtgeld promotieonderzoek en onderwijs voortgezet
 • 1994: docent Universiteit van Amsterdam
 • 1995: domestic manager
 • 1996: promotie tot doctor aan de Universiteit van Amsterdam
 • 1996-1998: post-doc onderzoeker Universiteit van Amsterdam
 • 1998-1999: ontwerper en contractverantwoordelijke bij de Projectgroep Archeologie Betuweroute
 • 1999-2005: projectleider en manager bij ADC ArcheoProjecten in Amersfoort.
 • najaar 2005-heden: universitair docent

Mijn beklimming van de Mont Ventoux in 2009

Wielrennen

De wielersport is een van mijn grote passies. Ik rijd op een Gianni Motta Primo, afgemonteerd met Campagnolo Chorus en Vento wielen. Mijn eerste Motta kocht ik op de terugweg van een bezoek aan de opgraving Gennep in 1989, toen ik langs een wielerzaak in Geffen kwam en me ff niet kon beheersen. Nu moest ik ervoor naar België, naar de vriendelijke zaak Lievens Velo's te Geel.

Mooie herinneringen bewaar ik aan mijn ritten naar Italië, waar ik in de jaren '80 deelnam aan surveys in de Agro Pontino, de regio tussen Rome en Napels.

Lancia ß 1600 coupé

Lancia

De meest fraaie en lekkere dingen komen uit Italië. Zo ook auto's. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van de Lancia, met name van de coupés uit de jaren' 60 en '70. Zelf heb ik een Lancia Beta1600 coupé uit 1976. 

Bloeddonor

Ik ben al meer dan 30 jaar bloeddonor. Een kleine moeite.

Leiderdorp

In 2013 hebben we een deel van een beschoeide rivier opgegraven in Leiderdorp. In de eerste helft van de 9e eeuw is die rivier als afvalstort gebruikt, wat bij het archeologisch onderzoek meer dan tweehonderdduizend vondsten opleverde. De meeste vondsten bestaan uit dierenbotten en potscherven, zo veel dat we voor de rapportage een selectie hebben moeten maken. De analyse van die steekproef is nu min of meer afgesloten, we zijn druk aan het schrijven om in het voorjaar van 2016 een rapport te kunnen presenteren. Veel studenten zijn betrokken geweest bij de analyse van weefgewichten, kammen, keramiek en dergelijke. Ik maak dankbaar gebruik van hun werk voor mijn rapportage daarover. Een bijzondere categorie vondsten betreft de munten, wel 60 stuks. Projectleider is mijn collega Menno Dijkstra, met wie ik de synthese aan het schrijven ben.

Veldhoven

Onze veldcursus vindt plaats in de gemeente Veldhoven, naast de dorpskern van Oerle. Op een steenworp afstand heeft de Vrije Universiteit haar veldcursus georganiseerd. Vanaf 2016 bundelen wij onze activiteiten tot één veldcursus.

http://www.uva.nl/disciplines/archeologie/onderzoek/veldhoven-oerle/veldhoven-oerle.html

 

Keramiek uit de Servaaskerk te Maastricht

De door Titus Panhuysen geleide opgravingen in de Servaaskerk in de jaren ’80 hebben een schat aan gegevens opgeleverd. De stratigrafie biedt de mogelijkheid aardewerk te koppelen aan duidelijke kerkfasen en die te dateren. Een vloer uit 1039 biedt bijvoorbeeld een strakke datering voor het aardewerk dat zich daar onder bevindt. Ook bieden de vondsten een inkijk in de consumptie van aardewerk in Maastricht gedurende de 8e tot 11e eeuw. Ook hier heeft een student veel werk verricht in het kader van een materiaalpracticum en scriptie. Een deel van de vondsten moet echter nog in het verghaal worden geïntegreerd en tot een eindrapport worden omgewerkt.

 

Odyssee afgerond

Met de publicatie van het boek Tiel rond 1000 is het gelijknamige NWO Odyssee-project succesvol afgerond in februari 2013. Dankzij NWO, de gemeente Tiel en de provincie Gelderland zijn vier oude opgravingen geanalyseerd. Een belangrijk deel van het onderzoek is uitgevoerd door Jan-Willem Oudhof van Buro de Brug.Een leuk filmpje geeft een beeld van de situatie in Tiel in die periode.

 

Overig lopend onderzoek                                       

 • Merovingisch pottenbakkersafval uit Cuijk;                   
 • Analyse van de nederzetting Gennep uit de late 4de en 5de eeuw;            
 • Wat heeft het in het kader van de aanleg van de Betuweroute uitgevoerde onderzoek naar middeleeuwse bewoning in het Midden-Nederlandse rivierengebied opgeleverd? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen in nederzettingsontwikkeling, materiële cultuur en huisbouw met Noord- en Zuid-Nederland?
 • 14de-eeuws pottenbakkersafval uit Roermond.

cover boek

2016

 • Dijkstra, M. F. P., & Verhoeven, A. A. A. (in press). Synthese. In M. F. P. Dijkstra, A. A. A. Verhoeven, & K. C. J. van Straten (Eds.), Nieuw licht op Leithon: Archeologisch onderzoek naar de vroegmiddeleeuwse bewoning in plangebied Leiderdorp-Plantage (pp. 703-731). (Themata; Vol. 8). Universiteit van Amsterdam.
 • Verhoeven, A. A. A. (in press). Aardewerk. In M. F. P. Dijkstra, A. A. A. Verhoeven, & K. C. J. van Straten (Eds.), Nieuw licht op Leithon: Archeologisch onderzoek naar de vroegmiddeleeuwse bewoning in plangebied Leiderdorp-Plantage (pp. 153-210). (Themata; Vol. 8). Amsterdam: Universiteit van Amsterdam.
 • Verhoeven, A. A. A. (in press). Keramische objecten. In M. F. P. Dijkstra, A. A. A. Verhoeven, & K. C. J. van Straten (Eds.), Nieuw licht op Leithon: Archeologisch onderzoek naar de vroegmiddeleeuwse bewoning in plangebied Leiderdorp-Plantage (pp. 381-387). (Themata; Vol. 8). Universiteit van Amsterdam.
 • Verhoeven, A. A. A. (in press). Munten en munthangers. In M. F. P. Dijkstra, A. A. A. Verhoeven, & K. C. J. van Straten (Eds.), Nieuw licht op Leithon: Archeologisch onderzoek naar de vroegmiddeleeuwse bewoning in plangebied Leiderdorp-Plantage (pp. 285-293). (Themata; Vol. 8). Universiteit van Amsterdam.
 • Verhoeven, A. A. A. (in press). Voorwerpen van bot en gewei. In M. F. P. Dijkstra, A. A. A. Verhoeven, & K. C. J. van Straten (Eds.), Nieuw licht op Leithon: Archeologisch onderzoek naar de vroegmiddeleeuwse bewoning in plangebied Leiderdorp-Plantage (pp. 333-358). (Themata; Vol. 8). Universiteit van Amsterdam.

2010

2011

 • Verhoeven, A. (2011). De verspreiding van aardewerk uit Paffrath. In H. Clevis (Ed.), Assembled articles 4: symposium on medieval and post-medieval ceramics, Zwolle 16 and 17 September 2010. (pp. 115-168). Zwolle: SPA uitgevers. [details] 

2007

 • Arts, N., Huijbers, A., Leenders, K., Schotten, J., Stoepker, H., Theuws, F., & Verhoeven, A. (2007). De Middeleeuwen en vroegmoderne tijd in Zuid-Nederland. In Nationale Onderzoeksagenda Archeologie (NOaA) [details] 

2006

 • Verhoeven, A. A. A. (2006). Middeleeuwse keramiek. In E. Blom, & S. Wyns (Eds.), Dalfsen 'De Gerner Marke': sporen van bewoningen uit de ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen op een dekzandrug langs de Overijsselse Vecht. (pp. 31-62). (ADC rapport; No. 766). Amersfoort. [details] 

2013

 • Verhoeven, A. (2013). Aardewerk uit Tiel 1000. In J. W. M. Oudhof, A. A. A. Verhoeven, & I. Schuuring (Eds.), Tiel rond 1000: analyse van vier opgravingen in de Tielse binnenstad (pp. 116-120). (Themata; No. 6). Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. [details] 
 • Verhoeven, A., & van der Voet, N. (2013). Koninginnestraat 1983. In J. W. M. Oudhof, A. A. A. Verhoeven, & I. Schuuring (Eds.), Tiel rond 1000: analyse van vier opgravingen in de Tielse binnenstad (pp. 28-55). (Themata; No. 6). Amsterdam: Universiteit van Amsterdam. [details] 

2010

 • Verhoeven, A. (2010). [Review of: K. De Groote (2008) Middeleeuws aardewerk in Vlaanderen: techniek, typologie, chronologie en evolutie van het gebruiksgoed in de regio Oudenaarde in de volle en late Middeleeuwen (10de-16de eeuw)]. Medieval and Modern Matters, 1, 298-303. DOI: 10.1484/J.MMM.1.100820  [details] 
This list of publications is extracted from the UvA-Current Research Information System. Questions? Ask the library  or the Pure staff  of your faculty / institute. Log in to Pure  to edit your publications.
 • No ancillary activities

edit contact information edit tabs