Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
FNWI-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek een overzicht van de mediaoptredens en artikelen.

Grote schade aan koraal Curaçao

Mark Vermeij, UvA-onderzoeker en wetenschappelijk directeur van Carmabi, gaf voor de NOS reactie op de verwoesting van stukken koraal bij Curaçao door bouwwerkzaamheden.

Agrobiodiversity: The living library

Francesca Quattrocchio werd geinterviewd voor een artikel in Nature Outlook over de mogelijkheden om biodiversiteit in voedselgewassen te doen toenemen. 

Nieuwe samenwerking politie en UvA-Instituut voor Informatica

Diverse media besteedden aandacht aan de structurele samenwerking van de politie en onderzoekers van de UvA om grote hoeveelheden in beslag genomen data in opsporingsonderzoeken te kunnen analyseren. Directeur van het Instituut voor Informatica Marcel Worring was o.a. te zien in het NOS 20.00 uur Journaal en gaf interviews in Trouw, NRC en het AD. 

Moniek Tromp in tv-programma Proefkeuken 

Chemicus Moniek Tromp geeft uitleg over vuurwerk in het jeugdprogramma Proefkeuken. 

Moord en doodslag op facebook

Arnold Smeulders vertelt in dit interview in het NRC over de mogelijkheden en onmogelijkheden van kunstmatige intelligentie om de verspreiding van geweldadige video's via social media tegen te houden. 

Christa Testerink bij BBC Arabia

Christa Testerink was (met nasynchronisatie in het Arabisch) met haar onderzoek naar zoutstress bij planten te zien in het programma 4Tech van BBC Arabia. 

Nieuwe katalysator Shiju Raveendran in diverse media

Shiju Raveendran en collega's ontdekten recentelijk een nieuwe katalysator waarmee koolstofdioxide omgezet kan worden in koolstofmonoxide. Het nieuws bereikte diverse (internationale) wetenschapspagina's.   

Muziek is geen luxe

Een interview met UvA-hoogleraar Henkjan Honing in de NewScientist over zijn onderzoek naar de biologische oorsprong van muzikaliteit.

Wim Sinke bij Universiteit van Nederland

Hoe halen we zoveel mogelijk energie uit de zon? Deze vraag beantwoordt UvA hoogleraar zonne-energie Wim Sinke bij de Universiteit van Nederland. 

UvA en Bosch openen DeltaLab

Er was veel aandacht in de nationale en internationale media voor de opening van DeltaLab (Deep Learning Technologies Amsterdam)  een gezamenlijk onderzoekslab van het UvA Instituut voor Informatica en Bosch. In het Lab gaan tien promovendi en postdocs onderzoek doen naar deep learning, dat aan de basis staat van machine learning.

Gadella's fluorescerende eiwitten in animatie van Folia

Folia maakte deze animatie over hoe het team van Dorus Gadella, hoogleraar moleculaire cytologie aan de UvA, een felrood fluorescerend eiwit ontwikkelde. Gepubliceerd op 5 april 2017.