Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
FNWI-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek een overzicht van de mediaoptredens en artikelen.

Nieuwe tests om mens van robot te onderscheiden

Met CAPTCHA's, ‘Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart’, kunnen sites controleren of ze met een mens of een robot van doen. Maar de beeldherkenningstechnologie ontwikkelt zich zo snel dat computers dit steeds beter kunnen omzeilen, aldus UvA hoogleraar Arnold Smeulders in dit artikel van NRC.

Vergroenen van en met ICT

Een interview met Paola Grosso over de rol die ICT heeft in het duurzaamheidsvraagstuk.

Het heelal is informatie

UvA hoogleraar Erik Verlinde is deel van een groeiende groep natuurkundigen die van mening is dat het universum gemaakt is van informatie. Maar wat is die informatie dan precies? 

Primaten wereldwijd met uitsterven bedreigd

Apen en halfapen overal ter wereld hebben het lastig. Van de 504 soorten primaten wordt 60 procent met uitsterven bedreigd. UvA primatoloog Serge Wich deed met collega-primatologen deze zorgwekkende ontdekking. o.a. NRC, RTL nieuws en Parool besteedden er aandacht aan:

Minder pijn dankzij muziek tijdens operatie

Volgens onderzoekers van het Erasmus MC leidt muziek tijdens de operatie tot minder angst en pijn erna. UvA hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing is nog niet overtuigd: 'Er is een relatie tussen muziek en ons biologisch systeem. In veel studies is aangetoond dat muziek je blijer en ontspannener kan maken. Maar hoe precies, dat weten we niet.' 

Theorie Verlinde doorstaat eerste test

Erik Verlinde's theorie over zwaartekracht is getoetst door astronomen van de Leiden Universiteit. 

Radioflitsen aan de hemel

Sterrenkundige Jason Hessels over snelle radioflitsen met een raadselachtige oorsprong. 

Hoe zit het heelal in elkaar?

Hoe zit het nou precies met de baanbrekende zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde? Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans legt het uit in deze mini-podcast. NRC, RTL, Parool e.a. media besteedden er aandacht aan: