Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
FNWI-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek een overzicht van de mediaoptredens en artikelen.

Promoveren op DNA-onderzoek: 'Je hunkert naar een mooie plaats delict'

Een interview met de recent gepromoveerde Anna Mapes (IBED) in Folia over haar onderzoeksvraag hoe DNA-onderzoek het best kan worden ingezet bij misdrijven. 

Buitenste laag ijs gedraagt zich als vloeibaar water

Wilbert Smit en Huib Bakker (AMOLF / UvA) in KIJK Magazine over hun bevindingen dat de bovenste laag van ijs zich gedraagt als vloeibaar water. Zelfs bij 30 graden Celsius onder nul.

'Zie het maar als een hamer die je kunt gebruiken voor elke klus'

In een interview in het NRC Handelsblad licht Max Welling de praktische toepassingen van machine learning toe. Ook verscheen er afgelopen zaterdag in het FD een column van zijn hand over Blockchain.

Martijn Rep in de Volkskrant over 'elitebanaan'

Martijn Rep werd door de Volkskrant gevraagd om een reactie op het nieuws dat onderzoekers erin zijn geslaagd een 'elitebanaan' te ontwikkelen die resistent is tegen de gevreesde Panamaziekte.

Voorrang Nederland op nieuwe ruimtetelescoop

Aandacht in diverse media voor het team van Melissa McClure dat als een van de eerste gebruik mag maken van de hypermoderne ruimtetelescoop James Webb.  

‘Er zit heel veel wiskunde in poker’

Theoretisch natuurkundige Marcel Vonk in het NRC over zijn nieuwe boek over zwarte gaten en zijn pokercarrière.  

Schilderijenscanner voor oplossen misdrijven

Arian van Asten in diverse media over nieuw onderzoek waaruit blijkt dat het mobiele röntgenapparaat dat gebruikt werd in het museum, ook moeilijk te vinden sporen kan traceren op bijvoorbeeld kledingstukken van slachtoffers en daders van misdrijven.

‘Te veel zout in de bodem bezorgt planten stress’

Plantencelbiologie Christa Testerink in KIJK Magazine over haar onderzoek naar stress bij planten. 

Mechanische metamaterialen gedragen zich vreemd op een grotere schaal

Natuurkundige Corentin Coulais in NRC over de recente ontdekking dat mechanische metamaterialen zich anders gaan gedragen als ze groter worden. 

Nieuwe en bedreigde mensapensoort

De ontdekking van een nieuwe mensapensoort, door onder andere Serge Wich, bijzonder hoogleraar Conservation of the Great Apes, in diverse nationale en internationale media. 

Voedselwebonderzoek Markermeer bij VroegeVogels TV

Aquatisch biologen Harm van der Geest en Arie Vonk in een reportage van Vroege Vogels TV over het onderzoek op het Markermeer met de nieuwe onderzoeksboot RV Dreissena.