Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

De UvA wil een veilige plek bieden, waar medewerkers en studenten zich kunnen ontwikkelen, zichzelf kunnen zijn, anderen kunnen ontmoeten en met plezier samenwerken. Een plek waar geen ruimte is voor discriminatie, pesten, agressie, uitsluiting of intimidatie. Gelukkig ervaren de meeste studenten en medewerkers dat ook zo. Maar ongewenst gedrag komt helaas voor. We vinden het belangrijk dat studenten en medewerkers weten dat er mogelijkheden zijn om te praten over ervaringen, om hulp te vragen bij het zoeken naar een oplossing, of om meldingen en klachten kenbaar te maken.

Heb je hulp nodig?

Weet jij wat je kunt doen als je ongewenst gedrag ziet of ervaart?

Als je ongewenst gedrag ervaart of ziet gebeuren, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Je kunt contact opnemen met een van de vertrouwenspersonen van de UvA voor medewerkers of voor studenten. Zij bieden steun, helpen je en verwijzen je indien nodig door naar interne of externe hulpverleners. Een overzicht van verschillende personen en instanties waar je verder terecht kunt vind je in de wegwijzers. Of bekijk de trainingen, workshops en hulpmiddelen met betrekking tot sociale veiligheid voor medewerkers of studenten.

Activiteiten, workshops en trainingen

Je kunt meepraten, deelnemen aan activiteiten, trainingen en workshops over sociale veiligheid aan de UvA. Wat is ‘gewenst’ en ‘ongewenst’ gedrag? Hoe kun je dit bespreekbaar maken en er mee omgaan? 

  • 'Dat groepje is zo dominant.'

  • 'Ik durf niet te klagen bij mijn leidinggevende.'

  • ‘‘‘Deze docent is echt incompetent,’’ staat soms in evaluaties.’

  • 'Er worden seksueel getinte foto’s van mij rondgestuurd.'

Herken je dit?

In onze gedragscode omschrijven we ongewenst gedrag zo: ‘Er is sprake van ongewenst gedrag zodra één van de betrokkenen dit redelijkerwijs zo ervaart.’ Het kan beginnen bij ogenschijnlijk ‘kleine’ gedragingen, zoals terugkerende flauwe opmerkingen, onnodige aanrakingen of het bagatelliseren van iemands gevoel van ongemak.

De quotes in de campagne schetsen herkenbare situaties van ongewenst gedrag of onveiligheid die kunnen voorkomen op universiteiten. Input voor de quotes is verzameld in gesprekken met medewerkers en studenten, uit onderzoeken, in samenwerking met het UvA-panel en uit verschillende externe rapporten.

  • 'Het gaat steeds weer over mijn afkomst.'

  • 'Als PhD-er voel ik me niet altijd vrij om mijn mening te geven.'

  • 'Continu die "grappen" over het feit dat ik gay ben.'

  • 'Hij staat steeds net iets te dichtbij.'

Oog voor elkaar

Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur, benadrukt dat we natuurlijk het liefste zouden zien dat niemand te maken krijgt met ongewenst gedrag. Maar het komt helaas voor. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je in zo’n geval kunt doen en waar je terecht kunt voor hulp.

Geert ten Dam over sociale veiligheid

En verder...