Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Anna Watts bij New Scientist NL over een mogelijke ‘hyperburst’

Een internationaal team van astronomen heeft een verklaring bedacht voor een ongewoon hete neutronenster die sinds zijn ontdekking veel hitte heeft verloren: zij vermoeden dat in de ster een enorme, onstabiele thermonucleaire explosie heeft plaatsgevonden, een zogenoemde hyperburst. De Nederlandse versie van New Scientist schrijft over deze hypothese; UvA-sterrenkundige Anna Watts, die niet betrokken was bij de studie, geeft commentaar.

Jaco de Swart in Het Parool over zijn promotieonderzoek naar donkere materie

Dagblad Het Parool heeft een interview met Jaco de Swart (UvA-IoP), die onlangs promoveerde op het onderwerp donkere materie. In zijn proefschrift zet De Swart de geschiedenis van hoe het concept en wetenschappelijke bewijs rondom donkere materie tot stand is gekomen uiteen.

Harry Buhrman bij BNR Nieuwsradio over de quantumcomputer

In het programma EyeOpener van BNR Nieuwsradio vertelt UvA-natuurkundige Harry Buhrman (UvA-IoP & QuSoft) wat we allemaal zouden moeten weten over quantumcomputers en quantumtechnologie

Florian Schreck in De Volkskrant over nieuwe precisiemeting aan hoe zwaartekracht tijd beïnvloedt

Albert Einstein voorspelde begin 20e eeuw dat de tijd voor objecten anders verloopt naarmate zij zich verder of dichterbij het zwaartekrachtveld van (bijvoorbeeld) de aarde bevinden. De Volkskrant beschrijft twee nieuwe experimenten waarbij natuurkundigen dit effect van zwaartekracht op de tijd ultraprecies hebben gemeten. UvA-natuurkundige Florian Schreck (UvA-IoP) geeft commentaar.

Sisters in Science bij Brandpunt+

In het kader van de Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschapen heeft het programma Brandpunt+ een interview met UvA-chemici Noor Abdulhussain, Mimi den Uijl en Lotte Schreuders (alleen UvA-HIMS) over hun succesvolle Instagram-account Sisters in Science.

Onderzoek van UvA-natuurkundigen aan zelf herstellend ijs in tv-programma Atlas

Het populairwetenschappelijke televisieprogramma Atlas heeft in het programmaonderdeel waarin kort nieuws wordt behandeld aandacht voor het onderzoek van Menno Demmenie (UvA-IoP) en collega’s naar hoe ruw ijs van zichzelf weer glad kan worden. Het item begint op ongeveer 22:15.

Henrik Barmentlo bij EenVandaag over stikstof in hondenpoep

Volgens Vlaams onderzoek zorgt achtergelaten hondenpoep in de natuur, door het hoge gehalte aan stikstof en fosfor, voor schade aan de biodiversiteit. Actualiteitenprogramma EenVandaag maakte een reportage hierover, waarin ook de Nederlandse ecoloog Henrik Barmentlo (UvA-IBED) aan het woord komt.

Franciska de Vries in Met het oog op morgen over een hondenverbod op de Veluwe

Boeren roepen op om honden voortaan te verbieden op de Veluwe, nu uit Vlaams onderzoek blijkt dat de uitwerpselen van deze dieren bijdragen aan de stikstofproblematiek. In het radioprogramma Met het oog op morgen geeft ecoloog Franciska de Vries (UvA-IBED) commentaar.

Carsten Dominik bij New Scientist NL over een planetoïde in de baan van de aarde

De Nederlandse editie van het blad New Scientist schrijft over de nieuw ontdekte planetoïde 2020 XL5, die zich in precies dezelfde baan rond de zon als de Aarde bevindt. Plantendeskundige Carsten Dominik (UvA-IoP) geeft commentaar op de vondst.

Jasper de Goeij in National Geographic over sponzen die fossielen eten

In de Noordelijke IJszee, waar bijna geen voedsel voorhanden leek te zijn, hebben wetenschappers een bloeiend ecosysteem ontdekt. Verrassend genoeg blijken de hier levende sponzen zich te voeden met de versteende resten van eerder leven; oftewel, zij voeden zich met fossielen. National Geographic Magazine schrijft hierover in zowel de internationale als de Nederlandse editie; UvA-bioloog Jasper de Goeij, die niet bij de studie betrokken was, geeft commentaar.

EngineersOnline over het supersymmetrie-onderzoek van Jiří Minář, Bart van Voorden en Kareljan Schoutens

Supersymmetrie is een symmetrie waarvan vaak wordt verondersteld dat die tussen elementaire deeltjes in de natuur voorkomt. Natuurkundigen Jiří Minář, Bart van Voorden en Kareljan Schoutens (UvA-IoP & QuSoft) doen nu een voorstel voor een systeem waarin supersymmetrie ook waargenomen kan worden tussen klompjes energie in een materiaal – zogeheten kinks en skinks. Vakblad EngineersOnline schrijft hierover.

Eos over het PhD-onderzoek van Joséphine Blaazer aan spintmijten

Het Vlaamse populair-wetenschappelijke tijdschrift Eos heeft aandacht voor het PhD-onderzoek van  Joséphine Blaazer (UvA-SILS) aan schadelijke spintmijten. Blaazer ontdekte hoe een eiwit in het speeksel van de spintmijten de afweerreactie van planten remt. Dit inzicht draagt mogelijk bij aan het ontwikkelen van betere bescherming van gewassen tegen deze plaagdieren.

Erik Bekkers in NRC over ingeslagen meteorieten opsporen met AI

Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben met behulp van kunstmatige intelligentie een kaart gemaakt om meteorieten mee te zoeken op Antarctica. NRC Handelsblad schrijft hierover; Erik Bekkers (UvA-IvI), zelf niet betrokken bij het onderzoek, geeft commentaar.

Serge Wich bij KIJK over bijzonder chimpansee-gedrag

Maandblad KIJK schrijft over een nieuw onderzoek, met filmbeelden erbij, waaruit blijkt dat chimpansees soms insecten aanbrengen op hun wonden. UvA-bioloog Serge Wich (UvA-IBED) geeft commentaar.

SciTech Daily over de nieuwe quantumcomputing-techniek van Rene Gerritsma en Arghavan Safavi-Naini

De website SciTech Daily heeft een nieuwsbericht over de vanuit de groepen van Rene Gerritsma en Arghavan Safavi-Naini (beide UvA-IoP) ontwikkelde nieuwe architectuur voor quantumcomputers.

EngineersOnline over ijs dat vanzelf weer glad wordt

Een groep UvA-natuurkundigen onder leiding van Daniel Bonn ontdekte dat beschadigd ijs vanzelf weer glad wordt als je het een tijdje met rust laat. Reden voor vakmedium EngineersOnline om te schrijven over de vraag of het dweilen van schaatsbanen tijdens wedstrijden, zoals nu bij de Olympische Winterspelen, echt nodig is.  

Carsten Dominik in NRC over een mini-planeetje in dezelfde baan als de aarde

Astronomen hebben een rotsblok ontdekt van ongeveer twee kilometer in doorsnee dat rondom onze zon draait in precies dezelfde baan als de aarde. Dagblad NRC schrijft over deze ontdekking; UvA-sterrenkundige Carsten Dominik geeft commentaar.