Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Erik Verlinde met zijn tweelingbroer Herman in Het Parool en New Scientist

Het Parool en New Scientist hebben een interview met de tweelingsbroers Erik en Herman Verlinde, beide natuurkundige. Erik werkt bij IoP; Herman aan Princeton. Begin augustus waren ze beide aanwezig op de FNWI.

Annelotte Derkink op Radio 1 over zware sterren

Sterrenkundige Annelotte Derkink (UvA-API) is is een van de twaalf nieuwe ‘Faces of Science’ van de KNAW. Op 21 juli was ze te gast in het programma De nacht van… op Radio 1, waar ze uitgebreid sprak over haar promotieonderzoke naarhet ontstaan van zwarte sterren.

Veel media-aandacht voor ontdekking van ‘slapend’ zwart gat buiten de Melkweg

Een groep sterrenkundigen heeft, voor het eerst, overtuigend bewijs gevonden voor het bestaan van een ‘slapend’ zwart gat buiten onze eigen Melkweg. Onder hen is Tomer Shenar, die kort geleden is aangesteld bij UvA-API als Marie Curie fellow. Een korte bloemlezing van de vele berichten in binnen- en buitenlandse media.

Het Parool over het Centre for Urban Mental Health

Het Parool heeft een uitgebreid artikel over het Centre for Urban Mental Health van de UvA, waar ook het FNWI instituut SILS een belangrijke rol in speelt. Binnen het centrum wordt vanuit verschillende disciplines gekeken naar de mentale gezondheid van stadsbewoners, en welke factoren specifiek in grote steden bijdragen aan eventuele mentale problematiek.

Sennay Ghebreab bij OneWorld over racistische software

Neuro-informaticus Sennay Ghebreab (UvA-IvI) waarschuwt al jaren voor discriminerende algoritmes. Naar aanleiding van de zaak waarin een student van de Vrije Universiteit Amsterdam naar het mensenrechtencollege stapt, omdat de ‘antispieksoftware’ van de universiteit haar vanwege haar huidskleur niet als mens herkende, heeft online magazine OneWorld een uitgebreid interview met Ghebreab over hoe slecht opgezette algoritmes tot discriminatie en racisme kunnen leiden.

Corina Brussaard in De Volkskrant over wat poolexpedities ons aan kennis opleveren

Deze zomer vertrekt opnieuw een grootscheepse Nederlandse expeditie naar de Noordpool voor wetenschappelijk onderzoek. De Volkskrant stelde de vraag: wat leren we van dit soort expedities? Een van de wetenschappers die antwoord geeft is Corina Brussaard (UvA-IBED & NIOZ).
 

Hannah Flerlage in C2W over veiligere en duurzamere stoffen te ontwerpen met chemische modellen

Chemische modellen kunnen helpen veiligere en duurzamere stoffen te ontwerpen, volgens gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht. Vakblad C2W schrijft over de inspanning van de betrokken onderzoekers; vanuit de UvA komt Hannah Flerlage (HIMS) aan het woord.

Microsoft blogt over de start van hun nieuwe lab met Max Welling

Een nieuwe blogpost van techgigant Microsoft gaat in op hun AI4Science onderzoeksprogramma. Een van de samenwerkingen binnen dit programma is een nieuw lab met de UvA en VU, geleid door Max Welling (IvI). Deze samenwerking werd vorig jaar al bekend gemaakt; nu is duidelijk dat het lab gehuisvest zal worden in het nieuwe Matrix 1 gebouw op het Amsterdam Science Park.

Bas de Bruin bij EditieNL over welke geur we waterstofgas moeten gaan geven

Waterstofgas is geurloos. Als we het in de maatschappij willen gaan gebruiken, is het wel zo veilig om er een geur aan toe te voegen – dan kun je bijvoorbeeld ruiken of er ergens een lek is. Maar welke geur moet het krijgen? Daar buigen netbeheerders zich nu over. RTL programma EditieNL legt de kwestie voor aan enkele experts, waaronder UvA-chemicus Bas de Bruin (HIMS).

Joost Teixeira de Mattos in C2W over de mogelijkheid om bacteriën in te zetten voor duurzame petrochemische industrie

Door te sleutelen aan hun DNA kun je bacteriën uiteenlopende moleculen laten produceren. Vakblad C2W heeft een artikel over de mogelijkheden die dit wellicht biedt voor de petrochemische industrie. Kunnen bacteriën straks moleculen produceren waar we nu nog aardolie als grondstof voor nodig hebben? Emeritus hoogleraar Joost Teixeira de Mattos (HIMS) geeft commentaar.

Annemarie van Wezel bij de Universiteit van Nederland over PFAS en in RTL Nieuws over de Nederlandse waterkwaliteit

PFAS is de verzamelnaam voor een groep veelgebruikte chemicaliën die in tal van producten zitten. Maar ze zijn schadelijk voor je gezondheid, voor het milieu, en ook nog eens moeilijk afbreekbaar. In een nieuwe video van de Universiteit van Nederland vertelt Annemarie van Wezel (UvA-IBED) over het PFAS-probleem en wat we eraan kunnen doen. Daarnaast was zij deze week te zien in RTL Nieuws. Zij kwam hier aan het woord in een item over de zeer slechte waterkwaliteit in Nederland. De uitzending is online terug te zien; het item begint rond 11:50.

Stan Bentvelsen in Het Parool en New Scientist NL over zijn nieuwe boek

UvA-natuurkundige Stan Bentvelsen (IoP) schreef samen met wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout een boek naar aanleiding van het 10-jarige jubileum van de ontdekking van het Higgs deeltje. Het Parool heeft een interview met hen over dit boek, getiteld ‘Het eiland dat Higgs heet - Reisgids van het belangrijkste deeltje van het universum’. Hetzelfde interview verscheen ook in de Nederlandse editie van New Scientist.

Franciska de Vries in NRC over de stikstofproblematiek en boerenprotesten

Dagblad NRC heeft een rubriek waarin redacteuren een kritische blik werpen op de eigen berichtgeving van de krant. Dit keer gaat de rubriek over hoe geschreven wordt over de stikstofproblematiek en boerenprotesten. Volgens Franciska de Vries (UvA-IBED) zou NRC er goed aan doen meer / betere uitleg te geven over het ecologische probleem dat aan de basis ligt van de huidige crisis.

Christof Monz, Cees Snoek en Jan-Willem van de Meent in het FD over Google’s chatprogramma LaMDA

Half juni hield LaMDA, het nieuwste intelligente chatprogramma van Google, de gemoederen bezig toen de makers beweerden dit het AI programma een vorm van bewustzijn had ontwikkeld. Daar valt veel op af te dingen. Maar een vraag die volgens dagblad FD wel heel relevant is: kunnen de onafhankelijke onderzoekers aan universiteiten, met hun beperkte budgetten en middelen, de commerciële techgiganten en hun immense researchafdelingen nog wel bijbenen? Oftewel, dreigen we afhankelijk te worden van de industrie? Het FD bespreekt dit met universitair experts Christof Monz, Cees Snoek en Jan-Willem van de Meent (alle drie UvA-IvI).