Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

Nelleke Buitendijk op Radio 1 over haar promotieonderzoek naar grazende ganzen

Bioloog Nelleke Buitendijk (UvA-IBED) onderzocht voor haar promotietraject de impact van begrazing door ganzen op de landbouw, en hoe om te gaan met de belangen van boeren versus die van de natuur als het gaat om deze dieren. Zij vertelde hierover in het programma dr. Kelder & Co op NPO Radio 1.

Gert-Jan Gruter bij RTL Nieuws & Margriet over verstopte riolen door vochtige doekjes

Vochtige doekjes, zoals vochtig toiletpapier, worden vaak door het toilet gespoeld. Hoewel op de verpakking vaak staat dat dit kan, leidt het toch heel regelmatig tot verstoppingen in het riool, bericht RTL Nieuws. Gert-Jan Gruter (UvA-HIMS) deed al eens onderzoek naar de oplosbaarheid van de plastics bevatten varianten van de doekjes en geeft commentaar. Weekblad Margriet nam de berichtgeving over.

NatureToday over het onderzoek naar stikstof in de duinen van oa Annemieke Kooijman

Gezamenlijk onderzoek van UvA-IBED en Waternet in de Amsterdamse Waterleidingduinen laat zien dat een daling van de stikstofdeposities in dit gebied hebben geleid tot een afname van vergrassing en meer kansen voor andere soorten planten. NatureToday bericht hierover; vanuit UvA-IBED was Annemieke Kooijman de betrokken hoofdonderzoeker.

Michiel Hogerheijde bij KIJK over een ster die een planeet opslokt

Amerikaanse astronomen hebben voor het eerst waargenomen dat een ster een planeet volledig opslokt. KIJK bericht over dit nieuws; Michiel Hogerheijde (UvA-API) geeft duiding.

Iris Groen in nieuwe NTR / NOS podcast Kennis & Co

De publieke omroepen NTR en NOS hebben samen een nieuwe podcast gelanceerd: Kennis & Co. De hoofdgast in aflevering 2 is Iris Groen (UvA-IvI). Zij vertelt over hoe AI steeds beter wordt in het lezen van gedachten, en wat de implicaties daarvan zijn.

Emily Burdfield-Steel bij NOS over ‘slimme vogelhuisjes’ die registreren wat vogeljongen eten

Vogelkastjes met slimme camera’s helpen biologen met bepalen wat vogelouders aan hun jongen voeren. De NOS heeft een nieuwsitem hierover, waarin onder meer Emily Burdfield-Steel (UvA-IBED) aan het woord komt. Zij onderzoekt met behulp van deze technologie onder meer of vogels in de stad een ander dieet hebben dan vogels in het bos.

Cyriel Pennartz bij Kennislink over de geheimen van het menselijk brein

Neurowetenschappers krijgen steeds meer inzicht in de werking van het menselijk brein, maar er liggen ook nog altijd veel vragen open. Kennislink heeft hier een artikel over; een van de experts die erin aan het woord komt is Cyriel Pennartz (UvA-SILS).

Gadi Rothenberg bij Radar over biologisch afbreekbaar plastic dat niet afbreekbaar blijkt

Radar heeft een artikel over het fenomeen dat biologisch afbreekbaar plastic in de praktijk niet altijd zo makkelijk afgebroken wordt in de vrije natuur. Een van de experts die aan het woord komt is Gadi Rothenberg (UvA-HIMS).

Veel media-aandacht voor stilleggen windmolenparken op basis van de Vogelradar

Er was deze week veel media-aandacht voor het feit dat er voor het eerst windmolenparken op zee tijdelijk zijn stilgelegd om trekvogels te beschermen, op basis van data van de Vogelradar. De Vogelradar is een project van onder meer Judy Shamoun-Baranes (UvA-IBED); in de berichtgeving wordt verwezen naar werk van de vorig jaar gepromoveerde Maja Bradarić (UvA-IBED), die specifiek keek naar inzet van de Vogelradar en aanvullende hulpmiddelen om te bepalen wanneer er grote groepen trekvogels verwacht worden langs de route van windparken op zee & deze daarom het beste tijdelijk stilgelegd kunnen worden. Een kleine bloemlezing van de berichtgeving.

Jelle Zuidema en Maarten de Rijke in De Volkskrant en bij de NOS over de zorgen rondom AI

De huidige versnellingen in de wereld van de AI leiden tot zorgen bij sommige deskundigen, en zelfs tot oproepen om verder onderzoek rondom de technologie voorlopig in te dammen. Zowel De Volkskrant als de NOS kwamen afgelopen week met een achtergrondartikel over deze zorgen, waarvoor zij met diverse experts spraken. In beide media komt Jelle Zuidema (UvA-ILLC) aan het woord; hij nuanceert de zorgen. In het NOS artikel komt ook Maarten de Rijke (UvA-IvI) aan het woord.

Evy van Berlo in NRC over haar onderzoek aan bonobo’s

Dagblad NRC heeft een interview met Evy van Berlo (UvA-IBED) over haar onderzoek naar het gedrag van bonobo’s. Voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden deed ze jarenlang onderzoek met deze mensapen en met menselijke bezoekers in de Apenheul.

Heleen Kibbelaar bij de Universiteit van Nederland over cosmetica

Hebben we cosmetica eigenlijk wel nodig? Onder die titel nam de Universiteit van Nederland een video op met UvA-deskundige Heleen Kibbelaar (UvA-IoP). De video is ook verspreid via diverse partners van de Universiteit van Nederland, waaronder Nemo Kennislink en de website van de dagbladen uit de AD groep.

Corentin Coulais bij EngineersOnline over de microbots die biologische machines nabootsen

Door kleine zelfrijdende speeltjes in een ketting aaneen te koppelen, hebben onderzoekers van het UvA-IoP het perfecte systeem gevonden om de beweging van microscopische organismen en moleculaire motoren in onze cellen te bestuderen. Vakmedium EngineersOnline schrijft hierover en sprak met onderzoeksleider Corentin Coulais.

Klaas Hellingwerf in KIJK over bacteriën op tanden van mensen uit de steentijd

Een internationaal team van onderzoekers is erin geslaagd moleculen van bacteriën die aangetroffen zijn op tanden van mensen uit de oertijd te reconstrueren. KIJK bericht hierover; Klaas Hellingwerf (UvA-SILS) is een van de onafhankelijke experts die commentaar geeft.

Cyriel Pennartz in De Volkskrant over het Human Brain Project

De Volkskrant heeft een kritisch achtergrondartikel over het destijds groots aangekondigde Human Brain Project. In 2013 trok de EU maar liefst 1 miljard euro uit voor dit project, met als ultieme doel het menselijke brein na te bouwen in een computer. Dat is uiteindelijk niet gelukt. Wat heeft de neurowetenschap van dit project geleerd? Verschillende experts komen hierover aan het woord, waaronder Cyriel Pennartz (UvA-SILS).

Diverse media berichten over blauwalg-project van UvA-IBED in de plas Delftse Hout

Tussen 1 mei en 1 oktober doen biologen van UvA-IBED samen met collega’s van het NIOO-KNAW onderzoek naar blauwalg in de grote plas in Delftse Hout. Doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in blauwalgen en de gifstoffen die zij produceren. Onder meer de lokale kranten van de AD groep berichtten hierover, net als het porgramma Vroege Vogels, en ook in De Telegraaf verscheen een (zeer beknopt) bericht.

Jeroen Hugenholtz in Quest over palmolie

Maandblad Quest heeft een artikel over verantwoord voedsel. Een van de experts die aan het woord komt is Jeroen Hugenholtz, die ingaat op palmolie. Online is een voorproefje van het artikel te lezen; het volledige artikel staat in Quest nr 6 van 2023.

Pernette Verschure in Quest Magazine over epigenetica en overerven van eigenschappen

Maandblad Quest interviewde Pernette Verschure (UvA-SILS) over epigenetisch programmeren en het overerven van eigenschappen. In twee hieruit voortgekomen Quest artikelen wordt uitgelegd dat epigenetische instructies van het genoom stabiel, maar ook veranderlijk zijn.

2 mei, Quest nr. 6 van 2023 (niet online beschikbaar)

Michel Haring in BioJournaal en Folia over manipulatie van voedselgewassen met CRISPR-Cas

Michel Haring (UvA-SILS) was op 20 april een van de genodigden bij een dialoog over gentech-voedsel, georganiseerd door Odin. Hij vertelde hier over enkele haken en ogen van het veredelen van landbouwgewassen met CRISPR-Cas. BioJournaal heeft een (korte) samenvatting van zijn standpunten. Universiteitsblad Folia sprak uitgebreider met hem over hetzelfde onderwerp.

Nico Schramma in Scientific American over chloroplasten die een soort glas vormen

Nico Schramma (UvA-IoP) en zijn team hebben ontdekt dat chloroplasten van de waterplant Elodea densa, afhankelijk van de lichtval, zichzelf kunnen organiseren in een structuur die lijkt op die van glas. Hij vertelt hierover in het blad Scientific American.

Iris Groen in De Volkskrant over ‘gedachtenlezen’ met een hersenscanner

De Volkskrant bericht over een Amerikaanse studie waarbij het is gelukt om met behulp van een fMRI is gelukt om op basis van de hersenactiviteit van proefpersonen volledige verhalen te reconstrueren. Iris Groen (UvA-IvI) is een van de experts die duiding geeft.