Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Wetenschappers en studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In deze rubriek vind je een overzicht van mediaoptredens en artikelen in kranten, tijdschriften en andere (online) publicaties.

NatureToday over nieuwe techniek voor onderzoek aan koraalriffen

Vakmedium NatureToday heeft een artikel over een verbeterde techniek voor het bestuderen van koraalriffen, die is ontwikkeld door onderzoekers van UvA-IBED in samenwerking met de CARMABI foundation op Curaçao.

NH Nieuws over de grote subsidie voor betrouwbare AI

De regionale omroep NH Nieuws bericht over de grote subsidie voor het ROBUST consortium onder leiding van Maarten de Rijke. Het nieuwe consortium gaat zich richten op ontwikkeling van betrouwbare AI-systemen.

Interview met Henkjan Honing in oktobernummer New Scientist NL

In het oktobernummer van de Nederlandse versie van het blad New Scientist staat een uitgebreid interview met muziekcognitie-expert Henkjan Honing (UvA-ILLC). Het interview is (nog) niet online beschikbaar.

Juan Rojo in New scientist NL over onderzoek naar ‘hot streak’ bij kunstenaars en wetenschappers

Onderzoekers van de Northwestern Universiteit hebben met kunstmatige intelligentie patronen ontdekt in de carrières van succesvolle kunstenaars, regisseurs en wetenschappers. Het onderzoek zocht een verklaring voor de ‘hot streak’, periodes met zeer succesvolle publicaties. UvA-natuurkundige Juan Rojo geeft commentaar op het onderzoek, waar volgens hem methodisch wel het een en ander op valt aan te merken.

MirageNews over quasideeltjes-onderzoek van Erik van Heumen

De Australische nieuwssite MirageNews heeft een nieuwsbericht over de recente publicatie van Erik van Heumen (UvA-IoP) overgenomen. Het onderzoek draait om een verschijnsel uit de quantummechanica genaamd quasideeltjes; excitaties in materialen die zich precies zo gedragen als gewone deeltjes. In recente experimenten liet Van Heumen zien de interacties tussen quasideeltjes regelbaar zijn.

Aandacht voor grote AI-subsidie in diverse vakmedia

Diverse vakmedia berichten over de subsidie van 95 miljoen euro voor het nieuwe AI consortium ROBUST onder leiding van universiteitshoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IVI). De nieuwe onderzoekssamenwerking draait om het bevorderen van betrouwbare AI-systemen die de samenleving ten goede komen.

Floris Roelofsen in Atlas TV over de digitale gebarentolk

Taalwetenschapper Floris Roelofsen (UvA-ILLC) werkt aan een digitale avatar die automatisch gesproken woord omzet in gebarentaal. Het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Atlas had in de uitzending van 22 september aandacht voor zijn werk. De uitzending is nu terug te zien.

Aandacht in vakmedia voor groen licht Plant-XR

Diverse vakmedia berichten over het groen licht voor consortium Plant-XR, waar ook de UvA deel van uitmaakt. Het programma, met een budget van 50 miljoen euro, draait om het kweken van weerbaardere voedselgewassen met behulp van AI.

Het FD over de grote NWO subsidie voor AI-consortium ROBUST

Het Financieele Dagblad bericht over de subsidie van 95 miljoen euro voor het nieuwe AI consortium ROBUST onder leiding van universiteitshoogleraar Maarten de Rijke (UvA-IVI). De nieuwe onderzoekssamenwerking draait om het bevorderen van betrouwbare AI-systemen die de samenleving ten goede komen.

Joost Reek bij RTL Nieuws over energie halen uit luiers

Een nieuwe fabriek in Gelderland recyclet luiers en incontinentiemateriaal, waarbij een deel van het materiaal wordt opgewerkt tot herbruikbare grondstoffen en een deel omgezet in energie. UvA-chemicus Joost Reek (HIMS) geeft uitleg.

Mark Vermeij in De Volkskrant over de afname van koraalriffen

Volgens een nieuwe studie is het wereldwijde oppervlakte aan koraalriffen sinds de jaren 50 gehalveerd en heeft dit forse klappen opgeleverd voor lokale ecosystemen. Maar, er is ook kritiek op de methodologie van deze studie. De Volkskrant vroeg enkele experts, waaronder Mark Vermeij (UvA-IBED), om hun reactie. 

De Volkskrant neemt kijkje bij tijdelijke priklocatie Science Park

Op donderdag 16 september was in ons gebouw op het Amsterdam Science Park een tijdelijke priklocatie ingericht voor studenten en medewerkers die nog geen coronavaccin hadden gekregen. De Volkskrant kwam kijken en vroeg enkele studenten en medewerkers waarom ze zich hier lieten prikken.

Erik Verlinde in De Volkskrant over gravitonen

Gravitonen zijn elementaire deeltjes die worden voorspeld binnen het Standaardmodel maar die tot nu toe niet door fysici zijn waargenomen. Volgens een nieuwe publicatie kan daar verandering in komen nu we metingen kunnen verrichten aan zwaartekrachtgolven. Erik Verlinde (UvA-IoP) geeft commentaar.

Henkjan Honing in publieksseminar KNAW over muzikale dieren

Op 9 september hield de KNAW een online seminar voor het brede publiek over verschillende onderwerpen die raken aan communicatie. Hoogleraar muziekcognitie Henkjan Honing (UvA-ILLC) verzorgde een onderdeel over muzikaliteit bij dieren. De video van het seminar staat nu online; het onderdeel van Honing begint op ongeveer 14:30. 

Gianfranco Bertone in Het Parool over zwaartekrachtgolven

De directe waarneming van zwaartekrachtgolven markeert het begin van een nieuw tijdperk voor natuurkunde en astronomie, stelt astrofysicus Gianfranco Bertone (UvA-API). Het Parool heeft een interview met Bertone over zijn werk, en dan met name over de belofte van zwaartekrachtgolven, naar aanleiding van zijn nieuwe boek.

Daniel Bonn in Australian Geographic over drijfzand

Het medium Australian Geographic heeft een artikel over mythes rondom drijfzand. Daarin halen ze onder meer een studie van Daniel Bonn (UvA-IoP) aan. Ook bevat het stuk tips voor het geval je ooit in drijfzand vast komt te zitten.

Mimi den Uijl opnieuw in televisieprogramma Anna’s Brains

Scheikundige Mimi den Uijl (UvA-HIMS) had een gastrol in de tweede aflevering van het populair-wetenschappelijke televisieprogramma Anna’s Brains. De uitzending draaide dit keer om de vraag of je met dieren kunt praten. De uitzending is terug te zien via de programmasite of NPO Start.

Ashley Burgoyne in Cosmopolitan over waarom sommige muziek in je hoofd blijft hangen

Lifestylemagazine Cosmopolitan heeft een artikel over het verschijnsel ‘oorwurmen’, liedjes die hardnekkig in je hoofd blijven zitten. Muziekwetenschapper Ashley Burgoyne (UvA-ILLC) geeft uitleg. Het artikel is gebaseerd op een eerder stuk van maandblad Quest.

Internationale aandacht voor radioflitsen-onderzoek van Inés Pastor-Marazuela

De recent Nature-publicatie rondom radioflitsen van astrofysicus Inés Pastor-Marazuela (UvA-API) en haar collega’s heeft ook internationaal aandacht gekregen. Het Britse dagblad The Independent schrijft erover, en dit bericht is overgenomen door de grote nieuwssite Yahoo News.