Green Office UvA

De UvA Green Office is een studenteninitiatief met als doel de Universiteit van Amsterdam te verduurzamen en bewustwording onder studenten en medewerkers op dit onderwerp te vergroten.

Wat doet de Green Office?

Als onderdeel van Facility Services van de UvA voert de UvA Green Office projecten uit om de universiteit te verduurzamen. Deze projecten komen ofwel als opdracht vanuit de universiteit, of zijn projecten die we zelf opstarten samen met studenten en medewerkers.

Bij de Green Office UvA kun je als student of medewerker een rol spelen bij de verduurzaming van de universiteit. De uitvoering van de projecten van de Green Office wordt gedaan door studenten. Hierdoor kunnen studenten een rol spelen bij de verduurzaming van hun universiteit en doen ze werkervaring op. 

Naast het uitvoeren van duurzaamheidsprojecten is de UvA Green Office dé centrale plek voor initiatieven, vragen, opmerkingen en ideeën omtrent duurzaamheid op de universiteit. We werken hierbij nauw samen met de SFSA, de Students For Sustainability Amsterdam (www.sfsa.nl). Mocht je een idee, of een bestaand project hebben waarbij duurzaamheid op de universiteit wordt bevorderd, laat het ons weten. Daarnaast organiseert de Green Office regelmatig borrels en bijeenkomsten om ideeën uit te wisselen en projecten te presenteren. 

RootAbility

Het idee van de Green Office UvA is gebaseerd op het Green Office model van rootAbility. Voor meer informatie over het Green Office model en de Green Office Movement is te vinden op www.rootability.com.

Wie zijn wij?

De UvA Green Office bestaat uit 2 studentmanagers. Daarnaast is er een team van studenten die betrokken zijn bij de uitvoering van verschillende projecten:

  • Esmee Kooijman - Manager Green Office,
  • Kelsey Walker - Manager Green Office
  • Aaron Meyer -  UvA Facility Services

Daarnaast worden wij gesteund door Ewout Doorman, coördinator duurzaamheid UvA.

Meedoen?

De UvA Green Office is altijd op zoek naar enthousiaste studenten die willen bijdragen aan een duurzamere universiteit. Ben jij student en zoek je werk, heb je een goed idee voor een duurzaamheidsproject of zoek je een afstudeerproject of scriptieonderwerp op duurzaamheidsgebied? Neem dan contact met ons op, en dan kunnen we samen kijken of de UvA Green Office je verder kan helpen.

De UvA Green Office is ook op zoek naar medewerkers en docenten die willen bijdragen aan een duurzamere universiteit. Hulp, expertise en kennis over duurzaamheid en de organisatie kunnen wij altijd gebruiken. Heb je interesse? Mail dan naar greenoffice@uva.nl.

Projecten

Dag van de Duurzaamheid

Energiebesparing IT

Zo onderhand is vrijwel iedereen zich ervan bewust dat het licht uit doen energie bespaart. Wat nog vrijwel onbekend is, is het hoge energieverbruik van computers en andere digitale apparaten. Een heel groot deel van de energie wordt daarbij verbruikt door de monitor. Hier valt nog veel te winnen als het aankomt op energiebesparing; de meeste computers hebben namelijk de schermhelderheid extreem hoog staan. Daarnaast gaan nog veel computers nooit of pas heel laat in slaapstand als ze niet worden gebruikt. Door de schermhelderheid op deze digitale apparaten slechts een paar niveaus lager te zetten, en om de computer na 10 minuten in slaapstand te zetten, wordt er al ontzettend veel bespaart.

SustainaBul

Studenten voor Morgen organiseert elk jaar de SustainaBul, de ranglijst voor universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid. In totaal zijn er 37 vragen die gaan over duurzaam onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering (denk hierbij aan catering, afval, dienstreizen) en integrale benadering. De UvA Green Office vult deze vragenlijst voor de Universiteit van Amsterdam in.

De SustainaBul dient hierbij dus als een goede benchmark voor wat er allemaal op het gebied van duurzaamheid gebeurt binnen de universiteit. De Green Office UvA gebruikt daarom de SustainaBul als een van de uitgangspunten voor adviezen over duurzaamheid en nieuwe projecten.

Benieuwd naar de uitslagen van de afgelopen jaren en van andere universiteiten? Kijk op de website: www.sustainaBul.com.

Overzicht vakken over duurzaamheid

Green Office heeft een overzicht gemaakt van alle vakken en minoren die onderwerpen behandelen op het gebied van duurzaamheid. Op deze manier is er een duidelijk overzicht van het curriculum van de Universiteit van Amsterdam op het gebied van duurzaamheid. Dit overzicht zullen we delen met de studenten en het geeft ons een goed aanknooppunt voor verder onderzoek naar duurzaamheid in het onderwijs van de UvA.

Contact

Meer informatie over de UvA Green Office en onze projecten is te vinden op onze website en op www.facebook.com/uvagreenoffice.

Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen door te mailen naar greenoffice@uva.nl of loop eens langs bij ons kantoor op de UvA Roeterseiland Campus.

Kantoor Green Office

Roeterseilandcampus - gebouw J/K - kamer 1.33
Valckenierstraat 65-67 | 1018 XE Amsterdam

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

6 december 2017