Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Als je Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam wil studeren, kun je kiezen voor een Nederlandstalig of Engelstalig bachelorprogramma. Maar hoe maak je deze keuze? Op deze pagina vind je de antwoorden op de vragen die jij wellicht hebt hierover. Mocht je na het lezen van deze antwoorden nog steeds twijfelen, dan raden we je aan om mee te doen aan het proefstuderen van beide programma’s. Uiteraard kun je voor advies ook contact opnemen met studyadviser-cs@uva.nl.

Is er een inhoudelijk verschil tussen de Nederlandse en Engelse bachelor?

Nee, er is geen inhoudelijk verschil tussen de Nederlandse en Engelse bachelor. In beide programma’s leer je dezelfde theorieën, technieken en krijg je min of meer dezelfde opdrachten. Wel kan het zijn dat de voorbeelden waarnaar tijdens de lessen verwezen wordt verschillend zijn. In de Engelse track wordt vaker gebruik gemaakt van internationale voorbeelden, waar in de Nederlandse track vaker voor Nederland specifieke voorbeelden worden gebruikt. Ook de literatuur kan op dit punt verschillen.

Moet ik goed Engels kunnen als ik de Engelse track wil volgen?

Om de Engelse track te kunnen volgen hoef je niet per se een ster te zijn in Engels. Het is echter wel een pre als je bij jouw vooropleiding bovengemiddeld op Engels scoorde. Als dit niet het geval is en je desondanks heel graag de Engelse track wil volgen, is die motivatie en bereidheid om hard te werken belangrijk. In het begin van het eerste jaar is er een English Language Test om een indruk te krijgen van je niveau. Het is goed om te weten dat, indien je hierop niet voldoende scoort, je een verplichte cursus academisch Engels moet volgen. Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat veel literatuur en ook sommige hoorcolleges in de Nederlandse track in het Engels zijn. Je krijgt dus sowieso te maken met academisch Engels, maar het is aan jou in welke mate je in het Engels wil studeren.   

Kan ik alleen in het buitenland studeren als ik de Engelse track volg?

Je kunt zowel bij het volgen van Nederlandse als de Engelse track in het buitenland studeren. Als je internationale ambities/interesses hebt, verwijzen we je eerder door naar de Engelse track. Echter, de Nederlandse track biedt ook genoeg mogelijkheden om te studeren in het buitenland of Engelstalige vakken te volgen.

Wat is het grootste verschil tussen de Nederlandse en de Engelse track?

Het grootste verschil tussen de Nederlandse en de Engelse track is de dynamiek en sfeer tijdens colleges en werkgroepen. Bij de Nederlandse track is er veel aansluiting tussen studenten op het gebied van vooropleiding. Je stroomt vanuit hetzelfde vooronderwijs door naar de universiteit, wat voor bepaalde raakvlakken zorgt. Bij de Engelse track zitten studenten van heel veel verschillende culturen en achtergronden bij elkaar waardoor er een echte international classroom ontstaat. De sfeer bij de Nederlandse track kan dus iets vertrouwder en bekender aanvoelen. Bij de Engelse track is de dynamiek iets anders omdat je in aanraking komt met kwesties en ervaringen uit heel verschillende culturen. Het ligt er dus maar net aan waar jij naar op zoek bent in jouw studententijd.

Krijg je een ander diploma voor de Nederlandse dan de Engelse track?

Nee, het diploma voor de Nederlandse en Engelse track is inhoudelijk hetzelfde. Je haalt voor beide studies een Bachelor of Science. Wel wordt er op het diplomasupplement onder language of instruction vermeld in welke taal je de studie hebt gevolgd (dus ‘Dutch’ voor de Nederlandse track en ‘English’ voor de Engelse track).