Studieprogramma

Muziekwetenschap

Het eerste jaar (propedeuse)

In het eerste studiejaar maak je kennis met de verschillende disciplines van de muziekwetenschap.

 • Een deel van het propedeuseprogramma bestaat uit opleidingsspecifieke vakken. Je leert de beginselen van partituurlezen, krijgt aan de hand van talrijke voorbeelden een overzicht van de westerse muziek (vanaf de oudheid) en je bestudeert muziektradities uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika.
 • Je volgt gehoortraining en harmonieleer.
 • Er zijn algemene kunst- en cultuurvakken, zoals het vak Cultuur en samenleving, dat je samen met andere studenten van Kunst- en cultuurwetenschappen volgt.
 • Daarnaast krijg je de vakken Onderzoeksvaardigheden en Wetenschappelijk schrijven.

Het tweede en derde jaar

In het tweede en derde jaar volg je de Cognitieve/culturele variant met focus op jazz, pop- en wereldmuziek, of de Historische variant met focus op westerse klassieke muziek.

 • In de Cognitieve/culturele variant bestudeer je de perceptie van muziek en de relatie tussen muziek en maatschappij. Je leert hoe je onderzoek verricht binnen deze discipline. In het vak Theoretical perspectives on pop music and media bestudeer je onder meer de interactie tussen tekst, muziek en video, en maak je in theorie en praktijk kennis met bijvoorbeeld Indiase muziektradities.
 • In de Historische variant staat de westerse muziekgeschiedenis centraal. Verschillende genres en componisten worden geanalyseerd en besproken. Hierdoor krijg je inzicht in verschillende muzikale denkwijzen. Ook verdiep je je in de harmonieleer, partituurlezen en instrumentkunde.

Als je alle onderdelen van het programma met succes hebt afgerond krijg het bachelordiploma Muziekwetenschap.

UvA Studiegids

Een uitgebreide beschrijving van de vakken van Muziekwetenschap vind je in de digitale UvA Studiegids.

Opbouw bachelor en onderwijsvormen

 • De bachelor Muziekwetenschap duurt drie jaar. Eén studiejaar bestaat uit twee semesters van elk twintig weken en omvat 60 studiepunten (EC). De hele bachelor omvat 180 EC. 
 • Je volgt in het eerste jaar van je studie zo’n 12 tot 15 uur college per week, in het tweede en derde jaar ongeveer 12 uur.
 • De andere uren studeer je zelfstandig. Je zoekt en bestudeert materiaal in de bibliotheek, je bereidt je voor op colleges of tentamens of je schrijft een werkstuk.
 • De opleidingsspecifieke vakken volg je veelal in de vorm van werkcolleges. Hierin bespreek je met je docent en een kleine groep medestudenten het werk dat je voor het college hebt voorbereid.
 • Daarnaast volg je hoorcolleges samen met studenten van andere opleidingen. In een hoorcollege licht de docent de stof mondeling toe voor een grotere groep studenten.

Gepubliceerd door  Faculteit der Geesteswetenschappen

28 mei 2017