Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
  • Naam: Nisrin
  • Leeftijd: 25
  • Vooropleiding: bachelor psychologie aan de Universiteit van Utrecht

In 2022 begon ik aan de mastertrack Klinisch Forensische Psychologie. Tijdens deze master liep ik 8 maanden stage in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Mijn scriptie schreef ik over het inschatten van de waarachtigheid van verklaringen. Voordat ik startte met deze opleiding had ik mijn bachelor Klinische Psychologie afgerond aan de universiteit in Utrecht waar ik een aantal criminologievakken volgde. Dit trok mijn aandacht zodanig dat ik naar een open dag ging voor deze master. Hier werden verschillende carrièremogelijkheden besproken. Wat voor mij eruit sprong was een baan als Pro Justitia Rapporteur. Vanwege de diversiteit in casussen en de afwisseling qua setting sprak dit mij gelijk aan. Dit was het moment dat ik zeker was van mijn keuze en ik besloot dat deze master mijn volgende stap zou zijn.

Waarom aan de UvA?

Ik heb voor de UvA gekozen vanwege de kleinschaligheid van de opleiding. Ik wist vooraf dat de groep klein zou zijn (max. 20 studenten). Ook de verdeling van theorie en praktijk sprak mij wel aan. De verdeling van 2 maanden theorie en 8 maanden praktijk vond ik juist fijn.

Hoe waren de vakken?

In de eerste twee maanden volg je twee vakken. Deze twee vakken sloten nauw op elkaar aan. Tijdens het vak Etiologie & Assessment ging het voornamelijk over het ontstaan en het diagnosticeren van stoornissen. Daarnaast volgde ik in dezelfde week het vak Interventies waar het ging over toepasbare behandelingen voor verschillende stoornissen. Tijdens de vakken werden dezelfde stoornissen achter elkaar behandeld, zodat je een duidelijk beeld had van zowel het ontstaan en diagnosticeren als het behandelen van diezelfde stoornis. Wel bevatten de vakken best veel informatie en was de tijd relatief kort om genoeg informatie en behendigheid in het gebruik van diagnostiek instrumenten te krijgen. Het was een mooi opzetje naar de stage en zorgde ervoor dat ik later in het jaar de theoretische kennis en informatie kon herkennen en toepassen in de praktijk.

Hoe verliep mijn stage?

Mijn stage liep ik in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Mijn keuze viel hierop omdat ik hiermee ervaring kon opdoen bij een doelgroep die wat minder op de voorgrond staat. Wanneer er aan gevangenissen wordt gedacht dan denkt men toch eerder aan mannelijke gedetineerden. Tijdens mijn stage had ik de kans om verschillende ondersteunende gesprekken te voeren. Ook had ik daar de kans om mee te kijken hoe het werk van een Pro Justitia Rapporteur er in de praktijk uit ziet. Daarnaast waren er niet alleen genoeg leermomenten op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak. Het is natuurlijk mooi om een stuk van de praktijk te kunnen zien en om alle theoretische kennis in de praktijk terug te kunnen zien. Maar je leert jezelf ook op persoonlijk vlak beter kennen en ik denk dat dat een aspect is dat minder vaak benoemd wordt maar net zo belangrijk is.

Waar moeten studenten rekening mee houden?

Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om een goede planning te hebben. Tijdens de eerste twee maanden van het academisch jaar zul je twee vakken volgen. De rest van het jaar zal in het teken staan van je stage en je masterscriptie. Alhoewel twee vakken weinig lijkt, zullen deze vakken toch vol met informatie zitten. De opdrachten en tentamens volgen elkaar in een redelijk hoog tempo op. Het is aan te raden om goed te plannen zodat je overzicht houdt.  

Nog een tip?

Ik zou aanraden om, zodra je toegelaten bent, op zoek te gaan naar een stage. Ik begon pas aan het begin van het academisch jaar en was met enige haast op zoek naar een stage aangezien ik de opleiding graag binnen een jaar wilde afronden. Het is uiteindelijk wel gelukt om een stageplaats te vinden en ik heb het ook echt als een leuke tijd ervaren. Maar om stress te voorkomen zou ik eerder beginnen met het zoeken van een stage.

Na mijn studie

Inmiddels ben ik sinds een maand begonnen met werken bij Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht. Dit is een kliniek met verschillende patiëntpopulaties. Zo verblijven in deze kliniek personen met een tbs-maatregel en heeft het verschillende crisis afdelingen voor asielzoekers en ongedocumenteerden. Ik werk nu voor één van deze crisisafdelingen en hier komt vaak ernstige en nog niet eerder behandelde psychiatrie voor. Denk hierbij aan psychotische stoornissen, maar ook traumagerelateerde stoornissen