Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Vrijdag 12 oktober was er weer een UvA in Carré met 'The Business of Doing Good' als thema. Eén van de uitgenodigden was Instock co-founder Freke van Nimwegen. Samen met haar collega’s gaat ze voedselverspilling tegen met onder andere drie circulaire restaurants. Op dit moment hebben ze al meer dan 500.000 kilo aan voedsel gered! “Maar dat mag nog veel meer worden”, aldus Freke van Nimwegen.
UvA in Carré 2017

Voedselverspilling

Door diverse stages die ze tijdens haar studie Bedrijfskunde heeft gelopen, wist ze al vrij snel dat ze iets wilde doen met meer betekenis. Via via kwam Van Nimwegen erachter dat er een traineeship vrij kwam bij Ahold. Er was nog één plekje vrij op de afdeling duurzaamheid. “Daar heb ik toen op gesolliciteerd. Ik voelde mij niet op mijn plek tijdens mijn stages. Ik wilde iets doen waarin ik meer betekenis heb.” In 2014 heeft ze samen met vier collega’s het idee van Instock gepresenteerd aan de directie van Albert Heijn en wonnen daarmee het Beste Idee van Young Ahold.

Tegenslagen
 

Veel tegenslagen tijdens het opzetten van Instock hadden ze eigenlijk niet. “In het begin ging eigenlijk alles heel voorspoedig. We hebben het stapje voor stapje aangepakt”, vertelt Van Nimwegen. “Eerst begonnen we met het zoeken van een locatie, daarna hebben we een naam bedacht en naar collega’s gezocht.” Natuurlijk hebben ze ook weleens tegenslagen, bijvoorbeeld als hun foodtruck het begeeft vlak voor een event en goed horecapersoneel vinden blijft een uitdaging. “Een goed team is heel belangrijk. Zij zijn onze ambassadeurs en het gezicht voor onze gasten.”

Een groot verschil tussen het opzetten van een duurzaam bedrijf tegenover een normaal restaurant is dat het bij een duurzaam bedrijf draait om het hogere doel. “Onze restaurants zijn het middel om ons doel te halen, niet een doel op zich. Doordat we omzet maken, kunnen we dit blijven doen en kunnen we voedselverspilling op de kaart zetten.”

Van Nimwegen adviseert studenten om juist tijdens de opleiding praktijkervaring op te doen, door bijvoorbeeld stages te lopen. “Juist tijdens stages kom je erachter wat je wel of niet leuk vindt. Kijk of je iets kan met de maatschappelijke uitdagingen van nu. Bedenk hoe iets anders kan en bouw daar je bedrijf omheen. Dat zou veel mooie sociale ondernemers kunnen opleveren.”

Over Instock

Instock is een stichting dat bestaat uit drie restaurants (Amsterdam, Den Haag, Utrecht). De gerechten worden gemaakt van onverkochte producten uit onder andere supermarkten, met als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Natuurlijk lukt het niet altijd om al het overgebleven voedsel te verwerken in de gerechten van hun restaurants. Daarom kunnen ook andere restaurants en cateraars bij Instock groente, fruit en aardappels bestellen. Alles wat overblijft wordt weer gedoneerd aan de voedselbank en andere stichtingen.