Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De Gelderlander wijdt op 23 november een bericht aan de brandbrief om de sloop van de Muur van Mussert te voorkomen. De brief aan minister Ingrid van Engelshoven van OCW is behalve door Frank van Vree (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) en Taco Dibbits (Rijksmuseum), onder meer ondertekend door Johannes Houwink ten Cate (hoogleraar Holocaust- en genocidestudies), historicus Maarten van Rossem, de schrijvers Geert Mak, Jan Siebelink en Ad van Liempt, cultuurhistoricus Herman Pleij en historicus Hans Goedkoop van het televisieprogramma Andere Tijden.
dhr. prof.dr. J.Th.M. Houwink ten Cate

De Muur van Mussert op camping De Goudsberg in Lunteren werd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog door NSB-leider Anton Mussert gebruikt voor fascistische bijeenkomsten. De campingeigenaar wil de muur afbreken. De briefschrijvers eisen dat de minister ingrijpt. 'Hoewel de muur refereert aan een donkere periode van onze vaderlandse geschiedenis en veel emoties oproept, moet deze absoluut behouden blijven', schrijven ze. Ook de SP wil dat de Muur van Mussert een rijksmonument wordt.

De NSB hield vanaf 1936 op de Goudsberg haar partijdagen. De beelden in het Polygoonjournaal met zwarte uniformen, massazang en vlagvertoon staan Nederlanders in de geest gegrift, zo stellen de briefschrijvers.