Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
NWO heeft een subsidie van ca. € 500.000 toegekend aan het project Art DATIS. Evangelos Kanoulas (Informatica Instituut UvA) is één van de onderzoekers in dit project dat twee PhD kandidaten, een glashistoricus en een datawetenschapper gaat aanstellen.

Hoe werden historische bronnen gebruikt voor innovaties in glasproductie en onderwijs in artistieke glastechnieken in de twintigste eeuw? En hoe brengen we de grote hoeveelheid gedigitaliseerde bronnen betreffende artistieke glasproductie samen? Dat zijn de centrale vragen in dit NWO onderzoeksproject dat start in 2018.

ART DATIS

Het project Digital Art Technical sources for the Netherlands: Integration and improvement of sources on glass for a Sustainable future (Art DATIS) onderzoekt hoe grote hoeveelheden heterogene data met betrekking tot de artistieke glasproductie, waaronder pas gedigitaliseerde bronnen zoals objectdocumentatie, technische teksten, afbeeldingen, en onderzoeksresultaten, op een efficiënte manier aan elkaar gelinkt kunnen worden.

Unieke materialen uit de archieven van glaskunstenaar Sybren Valkema (1916-1996), in het beheer van Stichting Vrij Glas worden gedigitaliseerd, geïntegreerd en verrijkt met bestaande databases. Het project voorziet onder meer connectie met en integratie in de RKD Explore en ARTECHNE databases. De laatste, ontwikkeld o.l.v. Marieke Hendriksen, is onderdeel van het ERC-Artechne Project onder leiding van Sven Dupré.

©Universiteit Utrecht

Public-private samenwerking

In Art DATIS werken onderzoekers Prof. Sven Dupré  hoofdaanvrager (UU/UvA), Dr. Marieke Hendriksen (UU), Prof. Evangelos Kanoulas (UvA) samen met private partners RKD - Nederland Instituut voor Kunstgeschiedenis  (Anita Hopmans en Reinier van ‘t Zelfde), Stichting Vrij Glas (Durk Valkema) en Picturae (Mark Lindeman). Het project werft twee PhD kandidaten – een glashistoricus en een datawetenschapper. Beiden zullen binnen het RKD en Stichting Vrij Glas werken.

Samenwerking

De Art DATIS-onderzoekers zullen samenwerken met internationaal gerenommeerde data- en collectiespecialisten van het Corning Museum of Glass en Glasmuseum Hentrich/Museum Kunstpalast Düsseldorf, om integratie met museale databases wereldwijd te verzekeren.

Smart Culture - Big Data / Digital Humanities

Het onderzoek binnen het NWO-financieringsinstrument Big Data/Digital Humanities verbindt het onderzoek voor de creatieve industrie met Digital Humanities-onderzoek en grootschalige digitale infrastructuren.