Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
NWO heeft Projectruimte-subsidies toegekend aan UvA-natuurkundigen Rene Gerritsma en Wouter Waalewijn. Gerritsma ontvangt de subsidie voor zijn onderzoek naar gevangen ionen in optische micro-vallen; Waalewijn zal met de toekenning nieuwe methodes voor precieze berekeningen van Large Hadron Collider-processen bestuderen.
Rene Gerritsma en Wouter Waalewijn
Rene Gerritsma en Wouter Waalewijn

In totaal honoreerde het Bestuur van het domein Exacte en Natuurwetenschappen van NWO acht aanvragen in de landelijke Natuurkunde Projectruimte, bij elkaar goed voor een subsidie van ruim 3,5 miljoen euro. De Projectruimte maakt kleinschalige projecten mogelijk voor fundamenteel natuurkundeonderzoek met een vernieuwend karakter en wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie.

Gevangen ionen

Rene Gerritsma ontving zijn Projectruimte-subsidie voor zijn onderzoek naar gevangen ionen in micro-optische vallen. Gevangen ionen vormen een van de beste quantumcomputers ter wereld. Jammer genoeg is het erg moeilijk om dit systeem op te schalen naar een groot aantal quantumbits. De onderzoekers willen dit probleem oplossen met een nieuwe aanpak, waarbij tweedimensionale ionenkristallen gebruikt worden. Met sterk gefocusseerde lasers worden de geluidsgolven in het kristal gemanipuleerd, zodat het systeem als quantumsimulator van quantummagnetisme gebruikt kan worden.

Nieuwe rekenmethodes

De Projectruimte-subsidie voor  Waalewijn werd toegekend voor onderzoek naar nieuwe rekenmethodes die nodig zijn voor de processen in de Large Hadron Collider-deeltjesversneller in Genève. De Large Hadron Collider gaat een periode in waarin precieze metingen de sleutelrol spelen in een mogelijke ontdekking van nieuwe fysica. Nieuwe fysica kan verstopt zijn als een zwak signaal dat zichtbaar wordt met afnemende experimentele onzekerheden, waardoor het belangrijk is dat er precieze theoretische voorspellingen zijn om mee te vergelijken. Waalewijns project stelt een nieuwe methode voor om zulke berekeningen uit te voeren, waardoor ze makkelijker worden en daarmee beschikbaar voor meer processen.