Projectruimte-subsidie voor Peter Schall and Peter Bolhuis

23 juli 2018

Natuurkundige Peter Schall en scheikundige Peter Bolhuis hebben een NWO-Projectruimtesubsidie toegekend gekregen voor hun voorstel 'Activating viscoelastic colloidal architectures'.

Het Bestuur van het domein Exacte en Natuurwetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft twee van de veertien aanvragen in de Natuurkunde Projectruimte gehonoreerd. De Projectruimte maakt kleinschalige projecten mogelijk voor fundamenteel natuurkundeonderzoek met een vernieuwend karakter en wetenschappelijke, industriële of maatschappelijke urgentie. Het voorstel 'Activating viscoelastic colloidal architectures' van Peter Schall (UvA-IoP) en Peter Bolhuis (UvA-HIMS) was een van de twee gehonoreerde voorstellen.

Afstandbestuurbaar

Actieve deeltjes zijn deeltjes die 'afstandbestuurbaar' zijn via een externe kracht. Ze vertonen fascinerend collectief gedrag, dat doet denken aan zwermen dieren. Dit fenomeen is tot nu toe vooral in vloeistofvorm bestudeerd. Met de Projectruimte-subsidie ondernemen de onderzoekers nu de eerste systematische studies naar actieve vaste stoffen, met het oog op fundamenteel biologisch inzicht en nieuwe biomaterialen en biomedische toepassingen.

Het voorstel van Schall en Bolhuis maakte deel uit van de eerste Projectruimte-ronde van 2018. In deze ronde zijn 14 aanvragen door NWO behandeld. Daarna zijn tot de deadline van 1 mei 2018 89 aanvragen door NWO ontvangen. Verwachte besluitvorming van deze voorstellen is in december 2018.

Bron: persbericht NWO

Gepubliceerd door  IOP