Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De pre-Romeinse archeologie vormt een vast onderdeel in de opleiding archeologie en, in groter verband, die van oudheidwetenschappen aan de UvA. Theorie, historie en praktijk zijn sinds jaar en dag verweven in de spectaculaire opgravingen in het antieke Satricum. Honderden studenten hebben hier hun archeologische expertise opgedaan. In haar afscheidscollege blikt Marijke Gnade hierop terug.
Kerngegevens van evenement Het pre-Romeins voorbij
Datum
26 april 2023
Tijd
16:30
Marijke Gnade. Foto: Jeroen Oerlemans.

Coriolanus, Aeneas, Camilla …wie kent ze niet. Legendarische figuren die een grote rol speelden in de pre-Romeinse wereld en een gezicht hebben gekregen door de archeologie in Italië. Het gaat over de periode dat Rome nog een kleine nederzetting was en nog niet over de mediterrane wereld heerste. Het pre-Romeins vormt een fundamenteel onderdeel in de opleiding archeologie aan de UvA. Zonder pre-Romeinen geen Romeinen.  De prangende vraag is echter of er nog een toekomst is voor het pre-Romeins. Hoe gaan wij om met dergelijke kleine specialismen in het huidige universitaire bestel met zijn focus op globalisering en Big History. In haar afscheidscollege neemt Marijke Gnade ons mee in de lange en rijke opgravingsgeschiedenis van Satricum waar het pre-Romeins en Romeins innig vervlochten blijken te zijn. 

Dit afscheidscollege is hier live te volgen. 

Prof. dr. M. Gnade, bijzonder hoogleraar Archeologie van pre-Romeinse culturen in centraal Italië: Het pre-Romeins voorbij.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam