Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Tandheelkundige innovaties hebben bijgedragen aan verbetering van de mondgezondheid van veel Nederlanders. Maar het aantal (gezonde) tanden op oudere leeftijd hangt samen met individuele economische welvaart en voorspoed: hoe lager de sociaal-maatschappelijke positie des te minder (gezonde) tanden en kiezen. Daarbij is het eenduidig verband tussen mondgezondheid en armoede vanuit maatschappelijk perspectief van belang, betoogt Geert van der Heijden in zijn afscheidscollege.
Kerngegevens van evenement De bakens verzetten: mondgezondheid en armoede
Datum
28 september 2023
Tijd
16:30
Geert van der Heijden (foto: Jeroen Oerlemans)
Geert van der Heijden (foto: Jeroen Oerlemans)

Vanaf de introductie van de zorgverzekeringswet (2006) valt mondzorg buiten het basispakket. Hiermee heeft mondzorg de plaats gekregen zoals in 1991 in het rapport Kiezen en Delen werd beschreven: Mondzorg is noodzakelijk, effectief en doelmatig. En indien preventie goed geregeld is, is mondzorg voor eigen rekening en verantwoording.

Echter, voor beleidmakers en de beroepsgroep is de collectieve preventie en de publieke mondzorg op de achtergrond geraakt. En bij een deel van de bevolking is de aandacht voor de mondgezondheid verminderd. Bij een ander deel vertalen economische en maatschappelijke ontwikkelingen zich in een belemmering van de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de mondzorg. Gezondheidswetenschapper en klinisch epidemioloog Van der Heijden gaat hier verder op in tijdens zijn afscheidscollege.

Prof. dr. G.J.M.G. van der Heijden, hoogleraar Sociale tandheelkunde: De bakens verzetten.

Het afscheidscollege van Van der Heijden wordt gecombineerd met de oratie van prof. dr. Katrina Jerković-Ćosić.

Dit afscheidscollege is hier live te volgen.