Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De behoefte aan hoogwaardige zorg voor patiënten op de intensive care (IC), vooral diegenen die kunstmatige beademing ondergaan, staat centraal. Ten aanzien van de zorg voor die beademde patiënt signaleert hoogleraar Frederique Paulus in haar oratie een aantal belangrijke uitdagingen. Om die het hoofd te bieden bepleit Paulus een interprofessionele aanpak, met aandacht voor de rol van IC verpleegkundigen.
Kerngegevens van evenement Baat het niet, dan schaadt het wel
Datum
4 april 2024
Tijd
16:30

Uitgebreid onderzoek heeft laten zien dat beademing, hoe effectief en soms zelfs levensreddend, ook schadelijk kan zijn. De manier waarop beademingsmachines worden ingesteld bijvoorbeeld kan de uitkomst voor patiënten beïnvloeden.

'Wij willen ons toeleggen op het optimaliseren van beademing en luchtwegzorginterventies, met als doel longbeschermende strategieën te implementeren.' Volgens Paulus is het daarbij van belang om behandelingen toe te passen waarvan bewezen is dat ze effectief zijn en de uitkomst van de patiënt verbeteren, terwijl onnodige of potentieel schadelijke interventies vermeden moeten worden.

De complexiteit van IC-zorg vereist een interprofessionele aanpak, waarbij artsen en verpleegkundigen samenwerken om optimale zorg te bieden, stelt Paulus in haar oratie. Haar leerstoel zal een belangrijke rol spelen in het bevorderen van wetenschappelijke kennis om de toekomst van IC-zorg te optimaliseren, met speciale aandacht voor de rol van IC-verpleegkundigen en het verbeteren van hun autonomie in het zorgproces.

Prof. dr. Frederique Paulus, hoogleraar Kwaliteit van intensive care zorg: Baat het niet, dan schaadt het wel.

Deze oratie is hier live te volgen.

Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411
1012 WN Amsterdam