Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Dhr. prof. dr. G.A. Kerkhof is benoemd tot hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen.
Foto: Jeroen Oerlemans

Dhr. prof. dr. G.A. Kerkhof (1948) is benoemd tot hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Gerard Kerkhof doet onderzoek naar de regulatie en deregulatie van het 24-uurs ritme en slaap bij mensen. Hij richt zich in zijn onderzoek onder andere op de 24-uurs variatie in informatieverwerking, inter-individuele verschillen in het dagelijks ritme (ochtendtypes versus avondtypes; invloed van veroudering), 24-uurs ritmiek in stress-responsiviteit, de invloed van chronische slapeloosheid op prestaties en psychologische variabelen, en voorspellingsvariabelen voor (in)tolerantie voor ploegendienst.

Gerard Kerkhof studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1981 promoveerde in de Sociale wetenschappen. Voor zijn komst naar de UvA in 2000, werkte hij aan zowel de faculteit Geneeskunde als de faculteit Sociale wetenschappen van de Universiteit Leiden. In 1995 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Stress, in het bijzonder de fysio-psychologische kenmerken van humane circadiane ritmiek, aan de toenmalige faculteit Psychologie van de UvA. Kerkhof is tevens werkzaam bij het Slaapcentrum van Medisch Centrum Haaglanden. Hij publiceerde ongeveer 200 wetenschappelijk artikelen over verschillende aspecten van 24-uur ritmiek en slaap, is lid van een aantal redacties van wetenschappelijke tijdschriften en was lange tijd voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek (NSWO).Sinds 2006 is hij directeur van het Onderzoeksinstituut Psychologie van de UvA.