Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. L. de Haan is benoemd tot hoogleraar Psychotische stoornissen aan de Faculteit der Geneeskunde.

dhr. prof. dr. Lieuwe de Haan, AMC, hoogleraar psychotische stoornissen

Dhr. dr. L. de Haan is benoemd tot hoogleraar Psychotische stoornissen aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Lieuwe de Haan richt zijn onderzoek op klinisch relevante variatie bij de patiënten met een recent ontstane psychose. Deze variatie en haar specifieke behandeling is onvoldoende gekend. In het bijzonder onderzoekt De Haan: variatie in subjectieve respons op behandeling met antipsychotica, variatie in dwanggedachten en dwanghandelingen, variatie in cannabisgebruik, variatie in sociaal functioneren. Het doel van dit onderzoek is om de ontwikkeling en variatie van psychopathologie beter te begrijpen en uiteindelijk beter te kunnen behandelen.

De Haan is sinds 1993 werkzaam als psychiater bij de Zorglijn Vroege Psychose van de afdeling Psychiatrie van het AMC. De Haan is lid van de stuurgroep van het Genetic Risk and Outcome of Psychosis (GROUP)-project, een samenwerking tussen vier academische centra en de omliggende GGZ-instellingen waarin de kwetsbaarheid en veerkracht met betrekking tot psychotische stoornissen wordt onderzocht. Daarnaast is hij lid van de stuurgroep van een recent gestarte internationale studie naar gen-omgevings interacties bij psychosen (EU funded study on Gene-Environment interactions in Schizophrenia). De Haan was gedurende vijf jaar voorzitter van de commissie wetenschappelijke activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Hij is lid van de redactie van het Tijdschrift voor Psychiatrie. De Haan is (co) auteur van publicaties in onder meer The Archives of General Psychiatry, The American Journal of Psychiatry, Plos One en Nature.

Kennis dient niet alleen vakgenoten te bereiken. Daarom zijn er korte filmpjes beschikbaar over verschillende onderzoeken van de Zorglijn Vroege Psychose via onderstaande link.