Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Switch to English

Dhr. prof. mr. S.C.W. Douma (1976) is per 1 oktober 2017 benoemd tot hoogleraar Internationaal en Europees Formeel Belastingrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij combineert zijn hoogleraarschap met zijn functie als partner bij Lubbers, Boer & Douma.

Douma, Sjoerd, hoogleraar FdR, Internationaal en Europees Formeel Belastingrecht
Foto: Dirk Gillissen

Sjoerd Douma is gespecialiseerd in het fiscale verdragenrecht, EU-belastingrecht en fiscaal bestuursrecht. Hij doet onderzoek naar de juridische instrumenten die staten en internationale organisaties inzetten om dubbele belastingheffing én dubbele niet-belastingheffing te voorkomen, en hoe zij daarin effectiever kunnen zijn en welke grenzen zij daarbij in acht moeten nemen.

Transformatie internationaal fiscaal stelsel

Als hoogleraar gaat Douma zich richten op de formeelrechtelijke aspecten van de zich thans voltrekkende transformatie van het internationale fiscale stelsel. Hoe zit het met de rechtsbescherming van belastingplichtigen? Hoe lossen staten geschillen op die tussen hen kunnen ontstaan? Op welke wijze werken de nieuwe internationale regels door in de nationale rechtsorde van de betrokken staten? Zomaar enkele vragen die het hart van Douma’s leeropdracht raken.

Vernieuwing onderwijs en vernieuwende onderwijsvormen
In het onderwijs zal Douma onder meer gaan bijdragen aan vernieuwing van het onderwijs en vernieuwende onderwijsvormen. Douma heeft hiermee ervaring opgedaan in de succesvolle Massive Open Online Course ‘Rethinking International Tax Law’, waaraan inmiddels zo’n 40.000 studenten uit de gehele wereld – vooral ook uit ontwikkelingslanden – hebben meegedaan. Voor deze course ontving Douma in 2017 de Coursera ‘Learners First’ Outstanding Educator Award, als best gewaardeerde docent van dat online learning platform.

Over Sjoerd Douma

Voor zijn komst naar de UvA was Douma hoogleraar aan de Universiteit Leiden, waar hij onder meer leiding gaf aan het Honours College Law. Douma doceert aan verschillende universiteiten, waaronder de Université de Panthéon-Assas in Parijs. Hij is raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Sinds 2017 is Douma partner bij het kantoor Lubbers, Boer & Douma. Van 2004-2017 was Douma belastingadviseur bij PriceWaterhouseCoopers Belastingadviseurs N.V. Daarvoor was hij werkzaam bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad.