Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. J.R. de Groot (1971) is benoemd tot hoogleraar Klinische electrofysiologie van het hart, in het bijzonder atriumfibrilleren, aan de Faculteit der Geneeskunde (AMC-UvA).

Groot, Joris de,  hoogleraar AMC, Klinische Electrofysiologie van het Hart
Foto: Dirk Gillissen

Klinische electrofysiologie van het hart omvat klinische en poliklinische zorg, evenals interventiezorg, voor patiënten met, en het onderzoek van, hartritmestoornissen of geleidingsstoornissen. Door demografische veranderingen en betere spoedbehandeling, van bijvoorbeeld het acute hartinfarct, is de groep patiënten die atriale of ventriculaire ritmestoornissen krijgt groot. Bovendien wordt deze groep steeds omvangrijker. Joris de Groot focust zich in het bijzonder op het mechanisme en de behandeling van atriumfibrilleren.

Als hoogleraar aan de UvA gaat De Groot zich richten op de pathofysiologische processen die aanleiding geven tot atriumfibrilleren bij patiënten die niet reageren op medicamenteuze of invasieve behandeling van de ritmestoornis. Zijn interesse gaat vooral uit naar hoe de vorming en de turnover van fibrose in het hart van deze patiënten verschilt van fibrose bij patiënten die wel behandelbaar atriumfibrilleren hebben. 

Over Joris de Groot

De Groot is sinds 2008 werkzaam als cardioloog in het Academisch Medisch Centrum (AMC), tegenwoordig als hoofd is van de afdeling Klinische Electrofysiologie. In 2015 werd hij benoemd tot AMC principal investigator. Naast zijn werk als clinicus geeft hij leiding aan de AMC Atrial Fibrillation Research Group en is hij actief als steering committee-lid van een aantal grote, multinationale klinische studies op het gebied van de behandeling van atriumfibrilleren.

De Groot verwierf verscheidene onderzoekssubsidies, waaronder een Vidi van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), en een Dekker-subsidie van de Nederlandse Hartstichting. Hij is tevens onder meer fellow van de European Society of Cardiology en erelid van de Korean Society of Cardiology.

De Groot publiceerde meer dan 100 peer-reviewed artikelen in tal van wetenschappelijke tijdschriften, onder meer in The LancetJournal of the American College of CardiologyCirculation, European Heart Journal en International Journal of Cardiology