Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Dhr. dr. R.H.A. Plasterk (1957) is benoemd tot hoogleraar Novel strategies for access to therapeutics aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Hij combineert zijn leerstoel met de functie van Chief Scientific Officer bij myTomorrows. Voordat Plasterk de politiek in ging was hij al hoogleraar Moleculaire Genetica aan AMC-UvA.

Ronald Plasterk. Foto: Bart Ruigrok

Ronald Plasterk is moleculair bioloog, gespecialiseerd in genoomonderzoek. Hij heeft als onderzoeker de ontwikkeling meegemaakt van het aflezen ('sequencen') en functioneel onderzoeken van enkele afzonderlijke genen naar het grootschalige genoomonderzoek, waarbij in weken van een persoon (en van een patiënt of een tumor) het complete genoom kan worden afgelezen. Hij is met name geïnteresseerd in hoe de nieuwverworven enorme hoeveelheid DNA-informatie ten behoeve van de geneeskunde kan worden aangewend.

Drie trends zetten druk op het huidige stelsel van toegang tot nieuwe geneesmiddelen: de mondige burger die haar/zijn eigen lot mee wil bestemmen, de brede beschikbaarheid van actuele informatie via het internet, en de toenemende beschikbaarheid van DNA-gegevens van individuele patiënten, tot hun complete genoom aan toe (en soms dat van hun tumor). Als gepersonaliseerde toegang tot geneesmiddelen niet meer (alleen) via de klassieke Randomized Controled Trials wordt verschaft, hoe kan die toegang dan worden verschaft, hoe kunnen werkzaamheid en bijwerkingen worden vastgesteld? Als hoogleraar zal Plasterk de relevante vragen onderwerpen aan nader wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zal hij onderwijs verzorgen en studenten begeleiden die een stage of scriptie willen doen over vroege toegang toe geneesmiddelen en genoom-gebaseerde gepersonaliseerde geneeskunde.

Over Ronald Plasterk

Plasterk is sinds december 2017 werkzaam als Chief Scientific Officer bij myTomorrows, een bedrijf dat bemiddelt tussen patiënten, artsen, overheden en farmaceutische bedrijven over een snellere beschikbaarheid van nieuwe medicatie. Plasterk was minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte II (2013-2017), en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV (2007-2010). In de tussenliggende periode was hij lid van de Tweede Kamer. Voordat Plasterk de politiek in ging was hij hoogleraar Moleculaire Genetica aan AMC-UvA, hoogleraar Ontwikkelingsgenetica aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar Moleculaire Microbiologie aan de Vrije Universiteit, en was hij directeur van het Hubrecht Instituut van de KNAW. Plasterk is sinds 2001 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, en won in 1999 de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).