Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Prof. dr. Manfred Woidich, emeritus hoogleraar Arabisch aan de UvA, is verkozen tot Corresponding Fellow van de gerenommeerde British Academy. In totaal treden dit jaar ‘sixty-six of the world’s leading minds’ toe als fellow. Dit heeft de British Academy op vrijdag 21 juli bekendgemaakt.

Prof. dr. Manfred Woidich
Manfred Woidich (foto: Eduard Lampe)

Woidich (1943) werd in 1982 benoemd tot hoogleraar Arabisch, de Semitologie, de Islam en zijn historische aspecten en het Syrisch aan de UvA. In 2008 ging hij met emeritaat. Woidich is gespecialiseerd in de beschrijvende dialectologie, de dialectgeografie en de historische taalkunde van het Arabisch. Hij heeft vooral veel gepubliceerd over syntactische en semantische vraagstukken in Egyptische dialecten. Woidich doceert ook Arabisch als tweede taal, waarbij hij een uitgesproken voorstander is het motto ‘colloquial first’ (‘spreektaal eerst’).

Over de British Academy

De British Academy is de nationale wetenschappelijke academie van het Verenigd Koninkrijk voor de geesteswetenschappen en sociale wetenschapen. De academie heeft drie soorten fellowships: Fellows (voor wetenschappers in de UK), Corresponding Fellows (voor wetenschappers buiten de UK), en Honorary Fellows (een wetenschappelijke eretitel).

Nu drie UvA-Fellows

Woidich is de derde UvA-hoogleraar die toetreedt tot de British Academy. Prof. dr. Harm Pinkster, emeritus hoogleraar Latijnse taal- en letterkunde alsmede de Italische dialectologie, en prof. dr. Thomas Elsaesser, emeritus hoogleraar Film- en televisiewetenschap, gingen hem voor in respectievelijk 2004 en 2008.