Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Momo Medical is de winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023. De prijs is een erkenning voor de baanbrekende innovativiteit van het bedrijf, gericht op het aanpak van een maatschappelijke uitdaging. Momo Medical introduceerde de BedSense, dat het werk van zorgmedewerkers in verpleeghuizen ondersteunt. De Nederlandse Innovatie Prijs is gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor en is een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de UvA, onder leiding van hoogleraar Strategie & Innovatie Henk Volberda. De uitreiking vond plaats op dinsdag 24 oktober in het tv-programma ‘De Wereld van Morgen’ van AVROTROS.
Het team van Momo Medical met (helemaal links) Henk Voberda
Het team van Momo Medical met (helemaal links) Henk Voberda

Momo Medical heeft de afgelopen jaren een gestage omzetgroei weten te realiseren met de introductie van de BedSense, met als voornaamste doelstelling om zorgmedewerkers in verpleeghuizen te ondersteunen. De BedSense is een sensorplaat die op borsthoogte onder het matras van verpleeghuisbewoners wordt geplaatst. Het verschaft het zorgpersoneel relevante inzichten en stelt hen in staat om valincidenten en doorligwonden te voorkomen, anders te werken (niet langer vaste rondes lopen), en bewoners meer aandacht te kunnen geven op gewenste momenten.

Vernieuwingsslag in de zorg

‘De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 heeft zich tot doel gesteld om op innovatieve wijze bij te dragen aan het verminderen van de druk op zorgmedewerkers in een tijd van toenemende dubbele vergrijzing en personeelstekorten’, aldus juryvoorzitter Volberda. ‘Nieuwe manieren van werken in de zorg zijn daarmee van groot maatschappelijk belang geworden. Momo Medical heeft laten zien bijzonder goed te slagen in haar missie om een vernieuwingsslag in de zorg te realiseren.’ De jury roemt de zelfontwikkelde, gepatenteerde technologische innovaties van dit Delftse bedrijf, waaronder de bedsensor en de hieraan gekoppelde software en mesh-netwerkoplossingen. ‘Zij dragen bij aan het verlagen van de druk op zorgmedewerkers en het verhogen van de levenskwaliteit van bewoners. Daarnaast is Momo Medical ook duidelijk vernieuwend op organisatorisch vlak.’

Jurering

Op de shortlist stonden – naast Momo Medical – Agri Poppe, Evalan, Mienis Waterzuivering, en The Protein Brewery. Elk van de vijf genomineerden is onderscheidend op het vlak van innovatie, en draagt met innovatieve oplossingen op doeltreffende wijze bij aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen. De shortlist is tot stand gekomen op basis van een grootschalige survey en aanvullend onderzoek in onder meer de vorm van deskresearch en verdiepende interviews. De jury lette vervolgens onder andere op de mate van technologische nieuwheid, maatschappelijke impact van de innovatie, marktpositie en (innovatieve) organisatiekenmerken.

De jury, voorgezeten door Volberda, bestaat uit: Hans Boumans (Technology Transfer Manager TNO), Arthur van Dijk (Commissaris van de Koning voor de provincie Noord-Holland), Jos de Groen (Senior beleidsmedewerker SER), Thomas Grosfeld (Specialist Innovatie en Topsectorenbeleid van VNO-NCW MKB Nederland), Donovan van Heuven (Hoofdredacteur MT/Sprout), Johnno Wesseling (Directeur Belangenbehartiging FME), Frederieke Leeflang (Bestuursvoorzitter NPO), Tjerk Opmeer (Directeur Innovatie en Kennis, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Greet Prins (Bestuursvoorzitter Kamer van Koophandel), Eric van Stade (Directeur AVROTROS), Albert Jan Thomassen (Directeur FBNed), Pieter Waasdorp (directeur Ondernemerschap, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).