Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Op maandag 2 september vierden we de start van het nieuwe academische jaar. Op de campussen werden studenten en medewerkers feestelijk onthaald. De opening in de Aula stond in het teken van verwondering in de wetenschap. Collegevoorzitter Edith Hooge pleitte in haar eerste openingsrede voor meer verbinding.

Enkele UvA-onderzoekers gaven een mini-college, de aanwezigen deden mee aan een muzikaal experiment en er was een muzikaal intermezzo. De bijeenkomst werd enkele keren kort onderbroken door demonstranten. Zij kregen de gelegenheid om hun stem te laten horen, daarna kon de opening doorgaan.

Edith Hooge houdt haar openingsspeech

Verbinding 

In deze complexe tijden is het belangrijk om binnen onze universiteit steeds de verbinding met elkaar te zoeken. Een actieve medezeggenschap op alle fronten en samenbestuur rond complexe thema's kunnen volgens Hooge zorgen voor breder draagvlak en verbinding binnen de UvA. ‘Het helpt om onderlinge verbinding en vertrouwen te herstellen. Na de (aanloop naar de) demonstraties en wat daarmee gepaard ging, zijn de afgelopen maanden talrijke initiatieven genomen voor luisteren, dialoog en consultatie.’ 

Ook verbinding tussen de universiteiten is cruciaal in het huidige politieke klimaat. Hooge: ‘We mogen ons niet uit elkaar laten drijven. We moeten pal staan voor de academische vrijheid. Daarvoor hebben we stevige verbindingen binnen onze gemeenschap nodig. We moeten het wantrouwen in de wetenschap actief bestrijden, niet alleen met betrouwbare onderzoeksresultaten, maar ook door verbinding en goed bestuur.’ 

Zwarte gaten en het universum door de eeuwen heen 

Sterrenkundige Nathalie Degenaar vertelde in haar mini-college over het mysterie van zwarte gaten. Dankzij steeds betere telescopen komen we meer te weten over wat zwarte gaten zijn en wat de rol daarbij is van de zwaartekracht. Het beste bewijs voor het bestaan van zwarte gaten komt uit onze eigen Melkweg (Centaurus A). 

Wetenschapshistoricus Rens Bod liet in zijn mini-college zien dat de oude ideeën over het heelal verrassend actueel en inspirerend zijn. Het bestuderen van het heelal gebeurt al duizenden jaren. Zo stamt de oudst bekende weergave van ons universum uit de 16e eeuw voor Christus. En al in de 6e eeuw voor Christus werd gedacht dat er mogelijk meerdere of oneindig veel universa zouden kunnen bestaan. Een theorie die vandaag de dag wederom bestudeerd wordt.  

Experiment met catchy muziek 

De bijeenkomst werd afgesloten met een interactief experiment van het Amsterdam Music Lab. Asley Burgoyne liet de aanwezigen verschillende muziekfragmenten horen als onderdeel van hun onderzoek naar catchy muziek. Zelf meedoen aan het experiment kan op de website van het Amsterdam Music Lab.