Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Oogst van Maltaonderzoek van opgravingen uitgevoerd tussen 2005 en 2017

Begin 2018 is een nieuw synthetiserend Oogst voor Maltaonderzoek van start gegaan over ambachtelijke productie in laatmiddeleeuwse steden. Wat zijn we te weten gekomen door opgravingen, uitgevoerd tussen 2005 en 2017, over de aard, omvang en locatie van diverse ambachtelijke activiteiten in steden? Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam, in het kader van het Oogst voor Maltaprogramma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Tien steden verspreid over Nederland

Voor het onderzoek worden honderden rapporten doorgenomen en tien steden van verschillende ouderdom en omvang  en verspreid over de diverse landschappen in Nederland geanalyseerd.

De onderzoekers hopen aan de hand van de opgravingen iets te kunnen zeggen over het aantal werkplaatsen en de omvang van de productie in de periode tussen 1200 en 1500. Was die gericht op de eigen stad, of werd ook voor de export geproduceerd? Waren de producten enigszins gestandaardiseerd in vorm en versiering of juist niet? Ook onderzoeken ze de omvang van de productie en de mate van standaardisatie.

Inzicht voor nieuwe opgravingen

Met deze synthese beogen we een goed overzicht en inzicht van de ambachten in laatmiddeleeuwse steden te verkrijgen en kunnen we vragen voor toekomstige opgravingen aanscherpen.

Ambacht ME

Meer informatie

Dr. H. (Heleen) van Londen

ACASA Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology