For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
Master

Staats- en bestuursrecht (Publiekrecht)

Compare programme

Staats- en bestuursrecht is er voor de studenten die het recht niet zonder meer als status quo aanvaarden en nieuwsgierig zijn naar andere mogelijke oplossingen. Onze studenten begrijpen dat de rechtstoepassing altijd een keuze is en dat bij die toepassing ook oog moet zijn voor de belangen van individuele burgers. Zij zijn op de hoogte van actuele maatschappelijke vraagstukken en zien het als hun missie om met hun juridische kennis en vindingrijkheid bij te dragen aan oplossingen.

Wat houdt deze studie in?

In deze video vertellen studenten en docenten je wat je kunt verwachten van de studie Staats- en bestuursrecht.

Het studieprogramma

Onze studenten worden opgeleid om een cruciale functie binnen de democratische rechtsstaat te vervullen. Vooral als jurist bij diverse overheidsinstellingen, maar ook bijvoorbeeld in de advocatuur of in de rechterlijke macht. Zodoende leidt de master niet alleen op tot een diepgaande kennis van het staats- en bestuursrecht, maar ook tot vaardigheden die direct kunnen worden ingezet in de praktijk. 

Minimaal één vak in je studieprogramma is onderdeel van de Amsterdam Law Practice, ons unieke, prijswinnende ervaringsonderwijs. Een eigentijdse manier van leren, waarbij reflectie op eigen ervaringen en het ontwikkelen van een professionele identiteit centraal staan. Het onderwijsprogramma ontving hiervoor een Nederlandse Hogeronderwijspremie 2022, dé prijs voor vernieuwend hoger onderwijs.

Is deze master iets voor jou?

Als je kiest voor de master Staats- en bestuursrecht aan de UvA volg je een traject dat zich duidelijk onderscheidt van andere universiteiten. Door de combinatie van verdieping en praktijk zal je in staat zijn om concrete nieuwe rechtsvragen, die ontstaan door alle nieuwe maatschappelijke veranderingen, zelf te beantwoorden. Daarbij wordt ook veel aandacht besteed aan schrijfvaardigheid en debatteren.

Jacobine van den Brink
Copyright: Fdr
De UvA spreekt mij erg aan vanwege de betrokkenheid bij de Nederlandse rechtspraktijk Jacobine van den Brink, hoogleraar Bestuursrecht Lees de verhalen van studenten en docenten
Specialisatiemogelijkheden

Staats- en bestuursrecht wordt geïntegreerd onderwezen, met de mogelijkheid om je te specialiseren in het staatsrecht of in het bestuursrecht

Kleinschalig onderwijs

Kleine groepen en laagdrempelig contact met docenten en studenten

Stagemogelijkheden

Goede stagemogelijkheden door nauwe contacten met het werkveld

Docenten met praktijkervaring

Veel van onze docenten zijn verbonden aan rechterlijke colleges, of werken in de advocatuur. Ook zijn er regelmatig gastdocenten.

Na je studie

In de praktijk bestaat een grote behoefte naar afgestudeerde juristen met een gedegen kennis van het staats- en bestuursrecht. Onze alumni komen terecht bij de Raad van State, de rechterlijke macht, ministeries, de ACM, de autoriteit persoonsgegevens, de AFM, DNB, gemeenten, de provincie, adviesbureaus en de advocatuur. Ook een wetenschappelijke carrière of een carrière in het onderwijs is natuurlijk mogelijk.

Ontdek de andere tracks

Wist je dat Staats- en bestuursrecht een track (specialisatie) is van de masteropleiding Publiekrecht? Strafrecht is de andere track van deze master. De zelfstandige master Gezondheidsrecht kan ook interessant zijn om te bekijken.

Feiten & cijfers
Diploma LLM Publiekrecht
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start Februari, september
CROHO-code 60220
Locatie Roeterseilandcampus