Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Onderwijskwaliteit

Onderwijsdag 2019

Dinsdag 28 mei 2019

De jaarlijkse Onderwijsdag voor iedereen binnen de UvA die betrokken is bij het onderwijs, zoals docenten, onderwijsprofessionals en studenten.

De UvA Onderwijsdag op dinsdag 28 mei is de plek om inspirerende ideeën, projecten en praktijkvoorbeelden uit het onderwijs te delen, te bediscussiëren én vooruit te blikken op de (nabije) toekomst van het onderwijs.

Datum en tijd

  • Datum: 28 mei 2019
  • Tijd: 11.30 - 18.00 uur
  • Locatie: Aula - Oude Lutherse Kerk
  • Deelname: Gratis
  • Voertaal: Engels

OV staking op 28 mei: Ondanks de aangekondigde staking gaat de UvA Onderwijsdag op 28 mei door. Voor de medewerkers die wel graag aanwezig zouden willen zijn, maar vanwege de staking niet kunnen komen wordt de dag uitgezonden via een livestream.

Volg de Onderwijsdag via de livestream

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via onderstaande link.

Aanmelden

Programma

De focus van het programma ligt dit jaar op de thema’s context based learning en smart teaching. Keynote speakers zijn Sameer Ashar, Vice Dean for Experiential Education and Professor of Law, UCLA en Kristina Edström, Associate Professor in Engineering Education Development, KTH.

11.30 – 12.00 uur Inloop met lunch in de Aula Lutherse Kerk
12.00 uur

Start programma:
Opening door Rector Magnificus Karen Maex
Lancering van het UvA Teaching & Learning Centre (TLC)

12.15 – 13.00 uur Keynote door Sameer Ashar, Vice Dean for Experiential Education and Professor of Law at UCLA
13.15 – 14.00 uur Parallelle sessies ‘Context-based learning’ in de Universiteits Bibliotheek (Singel)
14.00 – 14.30 uur Koffiepauze in de Aula
14.30 – 15.15 uur Keynote door Kristina Edström, Associate Professor in Engineering Education Development at KTH
15.30 – 16.15 uur Parallelle sessies ‘Smart teaching’ in the Universiteits Bibliotheek (Singel)
16.30 – 16.50 uur Plenaire afsluiting in de Aula
16.50 – 17.00 uur Bekendmaking Docent van het Jaar
17.00 – 18.00 uur Borrel in de Aula

Naar alle sessies (in Engels)

Context based learning
Studenten willen meer dan ooit hun academische kennis en vaardigheden betekenisvol toepassen. De nabijheid van grootstedelijke vraagstukken en betrokken maatschappelijke organisaties en bedrijven bieden voor onze studenten kansen om het onderwijs te verrijken. De UvA wil studenten opleiden die midden in de samenleving staan en voorbereid zijn op een lokale en globale werk- en leefomgeving. De verbinding met de stad en ruimte voor maatschappelijke betrokkenheid zijn hiervoor cruciaal. Context based learning gaat er vanuit dat real-life ervaringen en voorbeelden onmisbaar zijn voor het vergaren van kennis en dus voor het onderwijs.
Prof. dr. Sameer Ashar heeft zich gespecialiseerd in experiential learning, een specifieke vorm van context based learning. In zijn keynote lezing zal hij dieper ingaan op de meerwaarde van dit onderwijsconcept en zijn ervaringen delen met deze manier van onderwijs op UCLA.

Smart teaching
Feedback is inherent aan goed onderwijs. De kwaliteit van de feedback die studenten van hun docenten krijgen is een van de belangrijkste factoren voor hoe veel studenten leren. Maar meer feedback is niet altijd beter. We zijn geneigd om kwantiteit soms te verwarren met kwaliteit. Ook weten we niet altijd wat goede feedback is. Hoe vaak moeten we studenten feedback geven? Moeten we op alle details feedback geven? Welke feedback verbetert de kwaliteit van de leerervaring? En kan feedback ook averechts werken?
Dr. Kristina Edström heeft een achtergrond in Engineering. Ze gaat in haar keynote uitgebreid in op de door haar ontwikkelde ‘Teaching Trick’, waarmee de kwaliteit van de leerervaring van de student wordt verhoogd zonder meer inspanning - of zelfs met minder inspanning - van de docent. 

Foto: Wouter van der Wolk

Contact

Voor vragen over de UvA Onderwijsdag neem contact op via educationday@uva.nl