Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Als UvA-student meld je je direct aan voor de vakken. Als je bij een andere universiteit of hogeschool studeert en bij de UvA een vak wilt volgen, dan moet je je eerst als bijvakstudent inschrijven via Studielink en de onderstaande stappen volgen.

Stappenplan aanmelden bijvak

 • 1. Bijvakken vinden (alle studenten)

  Kijk in de Studiegids bij het vak dat je wilt volgen. Zolang je voldoet aan de ingangseisen, zijn veel vakken als bijvak te volgen. Als een vak niet als bijvak kan worden gevolgd, dan staat dat doorgaans in de vakbeschrijving (‘Vak alleen open voor…’).  

 • 2. Schrijf je in via Studielink als bijvakstudent (niet-UvA-studenten)
 • 3. Lever je Bewijs Betaald Collegegeld in (niet-UvA-studenten)

  3. Vraag je Bewijs Betaald Collegegeld aan in Studielink

  Voldoe je aan de voorwaarden, dan geef je in Studielink aan dat je wilt betalen met een Bewijs Betaald Collegegeld.

  Volg onderstaande stappen:
  1. Ga naar het tabblad ‘Betaling en klik op ‘Invullen betaalgegevens’. 
  2. Vul het  vestigingsland in van je bank. 
  3. Selecteer de betaaloptie ‘Bewijs betaald collegegeld’. 
  4. Selecteer de onderwijsinstelling waar je het BBC wilt aanvragen. Dit is de instelling waar je al collegegeld hebt betaald. 
  5. Geef akkoord dat Studielink het BBC aanvraagt bij de geselecteerde onderwijsinstelling en doorstuurt naar de onderwijsinstelling waar je met het BBC het collegegeld wilt voldoen. 

 • 4. Vakaanmelding (alle studenten)

  Elke faculteit heeft aanvullende stappen die je moet nemen om een bijvak te volgen. De UvA hanteert vakaanmeldperioden, die vind je in dit overzicht.

  Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI)

  Wil je als niet-UvA-student een bijvak volgen bij de FNWI, neem dan contact op met de Servicedesk van Science Park: servicedesk-esc-science@uva.nl.

  Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR)

  Een vak volgen als bijvakstudent kan alleen als je aan de toelatingseisen van de desbetreffende opleiding voldoet, controleer dus altijd eerst de toelatingseisen. Indien je aan de toelatingseisen voldoet, zal het Admissions Office je toelaten op basis van de bij ons bekende vooropleidinggegevens vanuit DUO. Volg vervolgens de stappen van vakaanmelding op de studentensite. 

  Let op: als je bij een andere universiteit studeert, dien je je eerst als bijvakstudent in te schrijven via Studielink. Studeer je aan de UvA en ben je toelaatbaar, dan meld je je meteen aan voor vakken.

  Vragen? Neem contact op met de onderwijsbalie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid via at T: +31 (0)20 525 3440.

  Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB)

  Als je je voor een bijvak wilt aanmelden bij de FEB, bekijk dan de procedure voor vakaanmelding voor meer informatie. 

  Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw)

  Als je je voor een bijvak wilt aanmelden bij de FGw, volg dan de procedure voor vakaanmelding op de studentensite van de FGw. 

  Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG)

  Psychologie: ga naar bijvakken volgen bij psychologie.

  Bachelor Communicatiewetenschappen: in de Studiegids kun je vinden welke vakken van het College of Communication je als bijvak kunt volgen. Filter op ‘open UvA college’ en ‘College Communicatiewetenschap’. Daarnaast moet je een verzoek indienen bij de Examencommissie om toestemming te vragen.

  Master Communicatiewetenschappen: een bijvak volgen van de Graduate School of Communication kan alleen als je aan de ingangseisen voldoet en wanneer er plek beschikbaar is. Kijk voor de ingangseisen van vakken in de Studiegids. Wil je meer informatie, neem dan contact op met studyadviser-cs@uva.nl.

  Bachelors en masters in de sociale wetenschappen: voor een overzicht van vakken binnen de bachelors en masters in de sociale wetenschappen, kun je terecht in de studiegids. Wil je weten of je toelaatbaar bent, of er nog plek is en hoe je je kunt aanmelden? Neem dan contact op met de studieadviseur via de Education Desk Social Sciences (edss@uva.nl).

  Bachelor Pedagogische en Onderwijswetenschappen: in de Studiegids kun je vinden welke vakken van het College of Child Development and Education je als bijvak kunt volgen. Filter op ‘open UvA college’ en selecteer als onderwijsinstelling ‘College Pedagogische en Onderwijswetenschappen’.
  N.B. Het is niet mogelijk om bijvakken te volgen van de Master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs of de bachelor Universitaire Pabo van Amsterdam.

Een minor doen tijdens je bachelor?

Een minor is een samenhangend vakkenpakket van doorgaans 30 EC. Hiermee kun je je tijdens je bachelor verdiepen in een tweede vakgebied of een interdisciplinair thema. Ga voor het minoraanbod en het ‘stappenplan aanmelden minor’ naar de pagina Minors.

Nog vragen?

Kom je er niet uit of wil je nog iets vragen, ga dan naar de Digitale Student Service Desk.