Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De AUV besteedt regelmatig aandacht aan maatschappelijk relevante onderwerpen. Begin september vond met dat doel een Alumni Walk plaats langs plekken in Amsterdam die verbonden zijn met het slavernijverleden van Nederland. De bijeenkomst werd geleid door Audilla Voorn.

Maatschappelijke waarde 

De middag begint aan de Zeeburgerdijk in Amsterdam, bij het pas verbouwde pand van The Black Archives. Hier nemen de medewerkers van het archief de AUV-leden mee in de ontstaansgeschiedenis van The Black Archives, en leggen ze meer uit over de maatschappelijke waarde van de plek. Een verhaal dat veel indruk maakt bij de deelnemers, en nog maar eens onderstreept dat de impact van het Nederlands slavernijverleden op de agenda moet blijven staan. Voorzitter van de AUV Caroline van Alphen: ‘Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat we als vereniging aandacht besteden aan deze urgente actuele onderwerpen.’  

AUV-leden tijdens de wandeling door Amsterdam-Oost
Bezoek aan het Slavernijmonument in het Oosterpark

Bijzonder archief 

Het archief bevat nu meer dan 10.000 boeken. Ze gaan allemaal over aspecten van de geschiedenis die niet genoeg worden belicht in het onderwijs op scholen en universiteiten, zoals racisme, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen, Suriname, de voormalig Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer. 

Wandeling door Amsterdam-Oost 

Na de inleiding in het archief leidt Vesla Braafheid, gids bij Bims Tour Guides, de groep rond door de buurt. De deelnemers zien al snel dat het koloniale verleden hier in alles wordt weerspiegeld, tot de straatnamen aan toe: Javastraat, Balistraat, Lombokstraat... Braafheid legt uit: ‘De straatnamen waren een manier waarop Nederland liet weten dat deze koloniën van hen waren. Het is belangrijk om erbij stil te staan dat we dit nu nog steeds in het straatbeeld terugzien.’  

Surinaamse hapjes 

Tijdens de wandeling wordt een aantal keer pauze gehouden om een traditioneel Surinaams hapje te proeven bij eethuizen in de buurt. De AUV-leden horen en zien dus niet alleen de impact die het Nederlands slavernijverleden op deze buurt heeft gehad, maar proeven die zelfs. Zo vormt de middag een waardevolle ervaring voor alle aanwezigen.  

Over The Black Archives

The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven. The Black Archives wordt gedragen door de organisatie New Urban Collective. Het archief bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die het nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers.  

Over de Amsterdamse Universiteits-Vereniging

De Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV) is de algemene alumnivereniging van de UvA met ruim 8.000 leden. De vereniging verzorgt onder andere lezingen en andere activiteiten voor alumni. Alumni Walks is een reeks van excursies en rondleidingen. Hierbij worden bijzondere locaties bezocht en gaan alumni samen dieper in op maatschappelijke thema’s en initiatieven.