Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het Technologiecentrum (TC) ondersteunt onderzoeksgroepen van de UvA met het oplossen van technische vraagstukken, ontwikkelt en vervaardigt wetenschappelijke instrumenten. In nauwe samenwerking met de onderzoekers ontwikkelt het Technologie Centrum innovatieve technische oplossingen die onderscheidend onderzoek mogelijk maken.

De expertise van het Technologie Centrum ligt in het ontwikkelen, aanpassen, onderhouden en vervaardigen van unieke technologisch hoogstaande apparatuur en opstellingen bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek in de (bèta)wetenschappen. Op het gebied van elektronica, software, mechanica en glasinstrumentatie kun je bij ons terecht.

 • Elektronica

  Elektronicaspecialisten van het Technologie Centrum ondersteunen de experimentele groepen met het ontwerpen, bouwen, repareren en onderhouden van elektronische apparatuur. Zij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van geavanceerde meet- en regelsystemen. Een nieuwe ontwikkeling is vergaande miniaturisering, benodigd bij veel biologische experimenten. De hardware wordt ontwikkeld met behulp van geavanceerde CAD pakketten. Er is uitgebreide ervaring met flexprint materiaal voor ultralichte elektronische schakelingen, maar ook elektronica voor hoogspanning, datatransmissie en hoogfrequente technieken. In de samenwerking met de software specialisten worden veel schakelingen voorzien van programmeerbare logica, zoals FPGA's of microcontrollersystemen.

  Technologie Centrum en Willem Bouten
  TC medewerker Edwin Baaij met onderzoeker Willem Bouten
 • Software

  Bij het schrijven van software voor experimentele opstellingen kun je hulp en advies inwinnen bij de hoog gekwalificeerde experts van het Technologie Centrum. Het kan gaan om embedded software voor op maat gemaakte electronica waarbij gebruik gemaakt wordt van een off-the-shelf platform zoals Arduino, ESP32, Raspberry Pi of zwaardere processor omgevingen.

  Ook kan PC front-end software ontwikkeld worden voor het automatiseren van experimenten, waarbij gekochte meetapparatuur aangestuurd wordt met een Graphical User Interface die geschreven wordt in Python, C# of andere talen. Dit gebeurt altijd in overleg, zodat de onderzoeksgroep deze applicatie zelf kan aanpassen of uitbreiden.

  Naast software voor experimentele omgevingen wordt ook geholpen met software voor data- of beeld analyse variërend van eenvoudige plot applicaties tot neurale netwerken die de data op de Lisa Cluster bij SURFsara analyseren.

  Je kunt bij het Technologie Centrum terecht met de kleine computerproblemen die regelmatig optreden in experimentele omgevingen. Dat kan variëren van hulp met driver problemen, installatie problemen van specifieke software, Windows Operating System problemen voor zover van toepassing op de experimentele omgeving, of het maken van een kabeltje voor een specifieke sensor die aangesloten wordt op een data acquisitie systeem.

  Op de volgende gebieden is er expertise:

  • Programmatuur in C/C++, Python (PyQt), C#, Matlab
  • Web applicaties met javascript, css, en databases.
  • (Real-time) Linux operating systemen, device drivers
  • (Real-time) Data analyse en presentatie
  • Embedded software t.b.v. diverse microcontrollers
  • Programmatuur voor programmeerbare logica in vhdl en verilog
  • Advisering op het gebied van server applicaties en versiebeheer
  Technologie Centrum
  TC medewerker Gerrit Hardeman met onderzoeker Mark Golden
 • Mechanical Engineering

  In veel instituten van de faculteit zijn de engineers al bekend met experimenten waar apparatuur voor is ontwikkeld. Omdat ze al een deel van de randvoorwaarden kennen en op de hoogte zijn van het lopende onderzoek, kan een vliegende start gemaakt worden met een nieuw project.

  Voor een plaatje om een subsidie aanvraag te illustreren, voor een kosteninschatting van een nieuw project. Het maken van een concept ontwerp en het berekenen van de mechanische eigenschappen en thermisch, magnetisch of ander fysisch gedrag van een ontwerp.

  Technologie Centrum en Rudy Wijnands
  TC medewerker Mattijs Bakker met onderzoeker Rudy Wijnands
 • Werkplaats

  In de werkplaats worden nieuwe apparaten gebouwd, modificaties aangebracht en reparaties verricht. De instrumentmakers beschikken over een breed scala aan moderne apparatuur, zoals conventionele en computergestuurde bewerkingsmachines.

  Met onze vijf-assige freesmachine kunnen ingewikkelde onderdelen worden gemaakt met een nauwkeurigheid van enkele micrometers. Ook op de vonkverspaningsmachine kunnen complexe onderdelen worden gemaakt. Verder zijn er verschillende soorten 3D-printers beschikbaar in het 3D-printlab.

  Met TIG en Plasma lasapparatuur worden metalen vanaf 0.2 mm dikte gelast. Met de (3D) meetmachine kunnen bij de eindcontrole maat- en vormafwijkingen van 2 micron vastgesteld worden.

  Om plaatmaterialen te kunnen bewerken, wordt er gebruik gemaakt van een lasersnijder en watersnijder .

  Technologie Centrum en medewerker
  TC medewerker Tjeerd Weijers met oud-onderzoeker Martin Brandenbourger
 • Glas instrumentatie

  Glas heeft bijzondere eigenschappen, zoals: doorzichtigheid, chemisch inertie, elektrische isolatie, gasdicht, temperatuurwisselbestendigheid, stralingsfilter, niet magnetisch. Afhankelijk van de eisen en wensen, is het de beste of soms de enige optie.

  De Glasinstrumentmakerij ontwikkelt en vervaardigt niet standaard verkrijgbare glasinstrumenten, en opstellingen en geeft oplossingen voor glastechnische vraagstukken. Daarnaast kun je er terecht voor modificaties aan bestaande opstellingen en glasinstrumenten, en voor reparaties van laboratorium glaswerk.

  De nieuwste innovatie is het 3D-printen van kwartsglas. Het 2D-bewerken van glas in gecompliceerde contouren met een waterjetmachine en het laserlassen van insmeltmetalen zoals platina, goud en zilver behoren nu tot de mogelijkheden.

  De Glasinstrumentmakerij beheerst de volgende technieken:

  • Warmbewerken van Borosilicaat- en hoogwaardig Kwartsglas
  • Koudbewerken (zagen,boren, vlakslijpen) van alle glassoorten en technisch keramiek (Al2O3), makor, siliciumcarbide etc. mbv diamantgereedschap
  • Rondslijpen van o.a. schroefdraad en spiraalgroeven t.b.v. kwarts en keramiek ovenbuizen
  • Trekken van capillairen tot min. 0,08mm dikte
  • Vacuümsolderen waarbij met name optische glazen delen vacuümdicht verbonden worden en waarbij geen vervorming optreedt
  • Overige verbindingstechnieken zoals (UV-)lijmen en glas-metaal verbindingen
  • Insmelten van samples in kwarts- of borosilicaatglas onder vacuüm met toevoeging van een schutgas (Argon etc.)

  Voor het laten maken van specifieke, niet standaard verkrijgbare optische componenten, zoals lenzen en spiegels en voor het aanbrengen van coatings kan het Technologie Centrum een bemiddelende rol spelen.

  Verder is glas vanwege zijn transparantie uitstekend geschikt als hulpmiddel bij demonstraties en als model. Vanwege de vormbaarheid en sierlijke eigenschappen is het glas ook een mooi materiaal voor awards en afscheidscadeaus.

  TC medewerker Gertjan Bon
 • Rondleiding Technologie Centrum

  Kom kennismaken met het Technologie Centrum! We geven regelmatig rondleidingen in de werkplaats. 
  Deelnemen? Neem dan contact op met Alix Wattjes, Hoofd Technologie Centrum.

  Ir. A.C. (Alix) Wattjes

  Hoofd Technologie Centrum

 • Contact

  Medewerkers Technologie Centrum

  Heb je een vraag of een opdracht voor het Technologie Centrum? We helpen je graag. 

  Bekijk het overzicht van al onze medewerkers
   

  Adres

  Science Park 904
  1098 XH AMSTERDAM
  Tel: 020 5255009
  E: info-tc@uva.nl

 • Werken bij TC?

  Geïnteresseerd in een functie bij TC? Op vacatures.uva.nl vind je al onze openstaande vacatures.

  Indien er geen openstaande vacatures zijn kan je een open sollicitatie sturen naar of contact opnemen met Alix Wattjes, Hoofd Technologie Centrum.

  Ir. A.C. (Alix) Wattjes

  Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

  Technologie Centrum FNWI

Oud TC-medewerker Willem van Aartsen met onderzoeker Daniel Bonn
Oud TC-medewerker Willem van Aartsen met onderzoeker Daniel Bonn
UvA Technologie Centrum
UvA Technologie Centrum