Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Bachelor

Cultuurwetenschappen

Opslaan in favorieten

Een tentoonstelling, een monument, een toneelstuk: met kunst en cultuur kom je dagelijks in aanraking. In de bachelor Cultuurwetenschappen leer je over het dagelijks functioneren van het culturele bedrijf én bestudeer je de historische en sociologische achtergronden van diverse cultuuruitingen.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Achtergronden van 'hoge' en 'lage' cultuur

Beeldende kunst, klassieke muziek, theater: in de bachelor Cultuurwetenschappen bestudeer je het functioneren van de traditionele ‘hoge kunsten’. Maar ook bestudeer je het functioneren van ‘populaire cultuur’, zoals films, popmuziek, tv-programma’s. Achter deze cultuurvormen schuilt een heel bedrijf dat ervoor zorgt dat het publiek er kennis van kan nemen. Naast de kunstenaar moet er bijvoorbeeld iemand zijn die contracten opstelt, locaties en ruimtes regelt, de juridische aspecten in de gaten houdt, de financiering organiseert en de publiciteit verzorgt. Bij de verspreiding en waardering van cultuur spelen overheidsbeleid en management een belangrijke rol.

De laatste jaren zijn ook de media steeds belangrijker geworden. Cultuur bereikt via de media een groter en diverser publiek dan ooit tevoren. Er heeft zich binnen de culturele sector bovendien een verhoogde mate van organisatie voorgedaan. De sponsoring door bedrijven neemt toe. Ingrijpende politieke maatregelen dwingen de culturele sector tot reflectie, zelfonderzoek en vindingrijkheid. In de bachelor Cultuurwetenschappen onderzoek je al deze recente ontwikkelingen, naast de sociale en historische facetten van de kunst- en cultuursector. Je krijgt een academische scholing, maar de studie richt zich ook op de beroepspraktijk. Je kunt je academische basis bovendien aanvullen met een stage of een studieverblijf in het buitenland.

Is Cultuurwetenschappen iets voor jou?

Bekijk hieronder de webinar met uitleg over ons programma en ontdek hoe de studenten de opleiding ervaren.

Waarom Cultuurwetenschappen aan de UvA?

  • De bachelor Cultuurwetenschappen aan de UvA is multidisciplinair, Europees gericht en heeft een sterke sociologische en historische component.
  • Amsterdam: bij uitstek geschikt voor studenten met interesse in kunst en cultuur. Je vindt hier talloze culturele instellingen die het bezoeken waard zijn en inspireren om kunst en cultuur te bestuderen en onderzoeken.
  • De docenten onderhouden veel contacten met deze instellingen, met stagemogelijkheden als gevolg.
  • Je kunt een deel van je studie in het buitenland doen. In het kader daarvan is er één semester in het derde jaar vrij geroosterd.

Feiten en cijfers

Wil je weten hoeveel studenten er jaarlijks met de opleiding starten, hoeveel uur je college hebt of wat de studenten van de opleiding vinden? 

Studeren in deeltijd

Je kunt Cultuurwetenschappen niet in deeltijd studeren.

Feiten & cijfers
Diploma BA Cultuurwetenschappen
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 50004