Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Bachelor

Archeologie

Vergelijk

In de bacheloropleiding Archeologie leer je over samenlevingen uit het verleden en hun belang voor de wereld van nu. Je doet onderzoek naar overblijfselen van allerlei culturen, in de collegebanken én in het veld.

Archeologie en samenleving

Stadsuitbreiding, wegenbouw of spooraanleg: in heel Europa wordt veel gebouwd. Voordat de bouw start, vindt er altijd archeologisch onderzoek plaats. Dit is een van de redenen waarom er behoefte is aan archeologen die opgravingen kunnen leiden en de resultaten kunnen uitwerken. Archeologie gaat uiteindelijk niet alleen over het verleden, maar ook over het heden: je denkt kritisch na over de rol van archeologisch erfgoed in onze samenleving. Onze bacheloropleiding Archeologie besteedt veel aandacht aan de studie van aardewerk, glas, metaal en andere materialen, de relatie tussen mens en landschap en het presenteren van onderzoeksresultaten in verschillende media.

Bekijk het studieprogramma
Bachelor Archeologie uitgelegd

Ontdek in 4 minuten wat Archeologie studeren inhoudt en waarom je deze bachelor moet gaan studeren in Amsterdam.

Theorie en praktijk

Veldwerk

Veldwerkstages in o.a. Italië en Griekenland

Buitenland

Wetenschappelijk expertisecentrum ACASA

Samenwerking VU en UvA

Samenwerking met culturele instellingen

Amsterdam

Waarom Archeologie aan de UvA? 

 • Theorie en praktijk
  Je zit graag met je neus in de boeken, maar steekt ook graag de handen uit de mouwen.
 • Veldwerkstages
  Het lijkt je leuk om veldwerkstages te doen in binnen- en buitenland (o.a. Italië en Griekenland).
 • Amsterdam
  Als student profiteer je van de samenwerking met instellingen als de gemeentelijke archeologische dienst, musea en buitenlandse instituten in Amsterdam. De opleiding is uniek in Nederland door de specifieke focus op geheel Europa: zowel het Mediterrane gebied als Midden- en West-Europa, waaronder natuurlijk ook Nederland en Amsterdam.
 • Actuele vraagstukken
  Je vindt het uitdagend om diep in het verleden te graven, maar je wilt je ook graag bezighouden met actuele vraagstukken rondom archeologisch erfgoed.
 • ACASA
  Deze opleiding wordt aangeboden door de twee Amsterdamse universiteiten. UvA en VU bundelen hun expertise op het terrein van Oudheid en Archeologie in het Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology: ACASA. De combinatie van specialisten in al deze academische richtingen zorgt voor een stimulerende omgeving voor samenwerking en studie. Je volgt vakken en werkt samen met de studenten van de andere ACASA-opleidingen Griekse en Latijnse taal en cultuur en Oudheidwetenschappen.
Wat zijn de toelatingseisen?

Na je studie

Met een bachelordiploma Archeologie leg je een stevige basis voor een loopbaan in de archeologie. Je bent bedreven in archeologisch veldwerk en je kunt de resultaten ervan interpreteren en vertalen voor overheden, opdrachtgevers en een breder publiek. Met je brede oriëntatie heb je toegang tot veel beroepen en sectoren, in zowel een nationale als een internationale omgeving. Na je bachelor Archeologie kun je je studie voortzetten met een (onderzoeks)master op het gebied van onder andere archeologie, geschiedenis en kunst- en cultuurwetenschappen. 

Lees meer op 'Na je studie'
Toekomstig studenten hoeven niet bang te zijn dat er gebrek aan werk is, we staan echt te springen om de nieuwe generatie. Maaike Honshorst, alumna Archeologie Lees het interview
Brochure Archeologie

Wil je de informatie over de opleiding rustig doorlezen? Vraag onze brochure aan en ontvang hem direct in je inbox.

Engelstalige track

Je kunt de bacheloropleiding Archeologie ook in het Engels volgen.

Bachelor's Archaeology
Feiten & cijfers
Diploma BA Archeologie
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd
Studielast 180 EC, 36 maanden
Voertaal Nederlands, Engels
Start September
CROHO-code 56703
Locatie Universiteitskwartier