Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Studieprogramma

Tijdens de bachelor Economics and Business Economics doe je gedetailleerde kennis op van theorieën uit de economie en bedrijfseconomie. Daarbij train je je analytische, statistische en praktische vaardigheden. Ook krijg je training in de onderzoeksmethoden die je nodig hebt om je kennis toe te passen op actuele vraagstukken in het vakgebied. Onder door te werken aan actuele real-life cases.

Het programma

Je doet veel opdrachten in kleine teams. Hierdoor leer je snel en goed samenwerken met studiegenoten die allemaal een andere (internationale) achtergrond hebben. Ook werkgevers vinden dit steeds belangrijker.

Je volgt hoorcolleges in het Engels, maar je hebt het 1e jaar de mogelijkheid om je werkcolleges in het Nederlands te volgen als je dat wilt. Daarna wordt alles Engelstalig.

 • Jaar 1: ontwikkel een stevige basis

  In het 1e jaar maak je kennis met de basisconcepten van economie en bedrijfseconomie. Je begint met het vak Principles of Economics and Business. Hierin krijg je de fundamentele issues en de onderliggende concepten in de economie, bedrijfseconomie en de bedrijfskunde te zien. 

  De rest van het jaar volg je inleidende vakken in 5 belangrijke onderwerpen: 

  • Accounting
  • Microeconomics
  • Macroeconomics
  • Finance 
  • Economics of Markets and Organisations

  Daarnaast krijg je de steunvakken Wiskunde en Statistiek. Je sluit het jaar af met een spannend onderzoeksproject. Je kans om te oefenen met onderzoek doen en zo je vaardigheden te ontwikkelen.

 • Jaar 2: verdiep je basis

  In het 1e semester verdiep je je kennis van statistiek en econometrie. Ook leer je alles over het concept geld. Dit is een cruciaal onderdeel van het werk van zowel economen als bedrijfseconomen. Hiervoor volg je de vakken Money & Banking en International Money and Finance. 

  Tot slot doe je een stap terug en kijk je naar de beginselen van de economische wetenschap en de aard van economische kennis tijdens het vak Economic Methodology.

  Kies je specialisatie
  In het 2e semester ga je door met je gekozen major in Economics of in Business Economics. Kies je voor Business Economics, dan krijg je vakken in Corporate Law, Strategy, Accounting en Finance. Bij Economics volg je de vakken Game Theory, Microeconomics, Mathematics en Macroeconomics.

  Het Research Lab in
  Je sluit het jaar af met een Research Laboratory. Je gaat dan aan de slag met een bestaand onderzoek in economie of bedrijfseconomie. Een goede manier om te oefenen met onderzoek doen.

 • Jaar 3: stage lopen, naar het buitenland of een minor

  Dit jaar draait om je eigen wetenschappelijke interesses. Stage lopen, studeren in het buitenland, een minor volgen of een aantal keuzevakken doen.

  • Stage lopen: ga werken in een bedrijf waarin je je opgedane kennis en vaardigheden in praktijk kunt brengen.
  • Studeren in het buitenland: een semester studeren aan een andere universiteit is een geweldige ervaring.
  • Minor volgen: met dit 'mini-studieprogramma' kun je je kennis verbreden en onderscheidend maken. Ga eens kijken bij Filosofie, Rechten of Chinese Taal en Cultuur.

  Bedrijfseconomie studenten specialiseren zich gedurende dit jaar in Accounting and Control, Finance of Organisational Economics. 

  Doe je Economie, dan kun je zelf je studieprogramma samenstellen uit een lijst met vakken. Kijk voor een overzicht in de studiegids bij jaar 3.

 • Scriptie

  Ben je enthousiast over een nieuwe ontwikkeling of heb je een geweldig idee? Met je scriptie kun je dit uitgebreid uitwerken en train je tegelijk je vaardigheden om zelfstandig onderzoek te doen. Je scriptie is de laatste eis waaraan je moet voldoen om af te kunnen studeren. Onder begeleiding van onze onderzoekers volg je een duidelijk pad dat leidt naar je afstuderen als bachelor.

Onderwijs 1e semester 2020-2021

Het collegejaar 2020-2021 start zoals gepland in september. Als we weer fysiek onderwijs mogen geven op de Roeterseilandcampus doen we dit. Stap voor stap besluiten we dan welke onderdelen we fysiek mogen aanbieden, binnen de richtlijnen van de overheid. Bij de start verwachten we dat er vooral kleinschalige activiteiten georganiseerd worden, ter bevordering van het contact tussen studenten onderling en tussen student en docent.

We willen jou als student de zekerheid geven dat je, waar je ook bent, met je studie kunt starten of deze kunt vervolgen. Daarom bieden we in het 1e semester in elk geval online onderwijs en tentamens aan. Per blok bekijken we vervolgens of we, in een 1,5-metersamenleving, op de Roeterseilandcampus samen kunnen komen voor kleinschalige colleges. Dit zal dan zonder aanwezigheidsplicht zijn.

bachelor EB

'Economie heeft altijd een sterke link met de actualiteit'

Leonie Ernst: 'Met deze studie kon ik veel verschillende interesses combineren. Algemene economie heeft altijd een sterke link met de actualiteit, en dat vind ik erg interessant.' Lees Leonie’s hele testimonial