Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!

Studieprogramma

In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur leer je de klassieke talen Grieks en Latijn op hoog niveau, analyseer je klassieke teksten en verdiep je je in de cultuurgeschiedenis van de Oudheid.

Opbouw programma

We leiden je op tot een allround academicus met veel kennis over de Klassieke Oudheid. Je wordt getraind in literaire analyse, met inzicht in taal en taalstructuren, kennis van effectieve communicatie, en aandacht voor (cultuur)historische processen. Je leert vanuit een kritische onderzoekshouding en met een internationale blik je kennis toe te passen op nieuwe vraagstukken binnen het vakgebied of op situaties binnen het professionele werkveld.

Het eerste en tweede studiejaar

Het eerste jaar is breed van opzet: je profiteert direct van de samenwerking met de opleidingen Oudheidwetenschappen en Archeologie. Je brengt je kennis van het Grieks en het Latijn op hoog niveau door veel klassieke teksten te lezen en je verdiept je in de cultuurgeschiedenis van de Klassieke Oudheid. Je start ook meteen met het ontwikkelen van je schrijfvaardigheid aan de hand van creatieve schrijfopdrachten. Er is ook aandacht voor antieke filosofie.

In het tweede jaar verdiep je je verder in de klassieke auteurs, maar je maakt ook kennis met werken uit de post-klassieke periode door bijvoorbeeld teksten van Byzantijnse en middeleeuwse schrijvers te lezen. Het belang van het Latijn voor de cultuur van Europa komt expliciet aan bod. Je  wordt uitgedaagd om zelf onderzoek te doen.

Het derde studiejaar

In het derde jaar heb je keuzeruimte waarmee je je opleiding een eigen profiel kunt geven. Je neemt deel aan een excursie en het is mogelijk om een deel van je studie in het buitenland te doen. Je rondt je bachelor af met het schrijven van een scriptie.

Studiegids

Een overzicht van de vakken van Griekse en Latijnse taal en cultuur vind je in de UvA Studiegids:

UvA Studiegids: Griekse en Latijnse taal en cultuur

 • Tijdsbesteding en toetsvormen

  De bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur duurt drie jaar. Een studiejaar bestaat uit twee semesters. Een semester is opgebouwd uit twee blokken van 8 weken en een blok van 4 weken. Een studiejaar omvat 60 studiepunten (EC). Als bachelorstudent ben je zo'n 40 uur per week met de studie bezig. Je besteedt in je eerste jaar ongeveer 14 uur per week aan colleges, in je tweede en derde jaar zo'n 8 tot 10 uur. De rest van de tijd ben je bezig met zelfstudie (voorbereiding op colleges, werkstukken en tentamens).

  • Tijdens hoorcolleges licht de docent de literatuur toe die je van tevoren hebt bestudeerd.
  • Tijdens werkcolleges werk je intensief samen met je medestudenten, maak je opdrachten en houd je presentaties.
  • Toetsen bestaan uit schriftelijke of mondelinge tentamens, presentaties, werkstukken of referaten. De resultaten van de toetsen vormen samen het eindcijfer van het vak.

  Studiebegeleiding en BSA